dinsdag, 12. april 2005 - 12:46

Nieuwe fase in strijd tegen spoorlopers

Roermond

ProRail gaat in een groot aantal gemeenten in Zuid-Nederland waarschuwingsborden plaatsen tegen het spoorlopen. Het treinverkeer ondervindt te veel hinder van mensen die gebruik maken van de onderhoudspaadjes naast het spoor. Met nieuwe waarschuwingsborden met daarop de teksten: ‘Stukje afsnijden? Het spoor is geen wandelpad’, en ‘Enkele Reis. Het spoor is geen wandelpad’ worden wandelaars gewaarschuwd dat ze de verkeerde weg nemen.

Spoorlopers zien vaak het gevaar niet in van lopen langs het spoor. Treinen moeten met last rijden (stapvoets rijden), wat tot vertraging leidt en in sommige gevallen leidt het spoorlopen tot een dodelijke aanrijding. Toezichthouders van ProRail zullen de komende weken extra controles op bepaalde routes uitvoeren.

ProRail heeft al eerder maatregelen genomen tegen het spoorlopen en vandalisme aan het spoor. Zo zijn er hekwerken geplaatst op een aantal trajecten en zijn er camera’s geplaatst. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. In Zuid-Nederland, waaronder Limburg, is het aantal vertraagde treinen veroorzaakt door spoorlopers, vandalisme en aanrijdingen met bijna een kwart afgenomen.

In Limburg zullen de waarschuwingsborden geplaatst worden in de gemeenten op de lijn tussen Venray in het noorden en Meerssen, Valkenburg en Nuth in het Zuiden. © BON/John Peters: Foto:ProRail
Provincie:
Tag(s):