woensdag, 19. januari 2005 - 13:30

Nieuwe kolkenzuiger zeer breed inzetbaar

Harderwijk

Stadsbeheer beschikt sinds deze week over een splinternieuwe kolkenzuiger. Medewerkers Dirk Foppen en Ronald Jansen van Stadsbeheer zijn dagelijks met 'hun' nieuwe kolkenzuiger op pad om de 16.000 straatkolken te reinigen en verstoppingen in de 235 kilometer gemeentelijke riolering te voorkomen of te verhelpen.

De nieuwe wagen is geleverd door Hoekstra Milieutechniek uit Wolvega en geplaatst op een Volvo FM9 vrachtauto. Bij de bouw van de kolkenzuiger is rekening gehouden met de wensen van de gemeente Harderwijk. Zo is de kolkenzuiger aangepast aan de nieuwste arbo-eisen en is de inhoud van de tank flink vergroot. Hij kan nu maximaal vijf kubieke meter vuil slib meenemen en 4 kuub schoon water. De kosten van de nieuwe aanwinst, 160.000 euro, verdienen zich door de vele toepassingsmogelijkheden en het lange, intensieve gebruik snel terug. De oude auto had zo’n tien jaar dienst gedaan.

Met de nieuwe wagen kunnen de kolken nu ook vóór de auto worden leeggezogen. Dat is veiliger, de chauffeur heeft zo goed zicht op zijn collega die de zuigbuis hanteert. Ook zijn de veelgebruikte hulpmiddelen nu zoveel mogelijk aan de veilige trottoirzijde van de auto gegroepeerd.
In Harderwijk ligt inmiddels zo’n 235 kilometer riolering. Het reinigen van kleinere hoofdriolen in de straat doet Stadsbeheer nu deels in eigen beheer. Daarvoor is een aparte slang aanwezig en worden de beide tanks met totaal 9 kubieke meter schoon water gevuld. Jaarlijks worden één of meer wijken in eigen beheer gereinigd, daar komt geen duur en gespecialiseerd bedrijf aan te pas.
Stadsbeheer onderhoudt ook zelf de 71 gemalen die voor de goede afvoer van afvalwater moeten zorgen. Voor een betrouwbare werking worden deze jaarlijks gecontroleerd en gereinigd. Voor het herstellen van kleine reparaties kan er snel een afsluiter in de riolering worden geplaatst.

Huisaansluitingen
Naast het dagelijkse systematisch geplande onderhoud aan ons rioolstelsel wordt de kolkenzuiger ingezet om snel en efficiënt verstoppingen in huisaansluitingen te verhelpen. Hiervoor is een kleine hoge drukslang beschikbaar. Deze slang kan worden uitgerust met een speciale sensor om de ondergrondse ligging van het riool op te kunnen sporen.

De nieuwe kolkenzuiger is kortom breder inzetbaar dan de oude. Zo kunnen ook oliesporen op de weg vanaf nu snel worden bestreden. Vanuit een speciale sproeibalk onder de voorbumper wordt er onder hoge druk een reinigingsmiddel op het wegdek gespoten.

Nog een paar cijfers. Harderwijk heeft de zorg voor:
- 75 km vuilwaterriolering
- 38 km regenwaterriolering
- 122 km gemengde riolering
- 18.000 stuks huisaansluitingen
- 16.000 straatkolken
- 71 rioolgemalen
Provincie:
Tag(s):