donderdag, 29. december 2005 - 15:35

Nieuwe metrostellen voor Amsterdam

Amsterdam

Alle Amsterdamse metrostellen zullen vanaf 2008 worden vervangen en tegelijkertijd met het nieuwe materieel voor de Noord/Zuidlijn worden aangeschaft. De oude metrolijn en de nieuwe Noord/Zuidlijn krijgen in principe dezelfde metrostellen. Het College van B&W heeft hiertoe besloten en tevens eisen gesteld aan het nieuwe materieel.

Wethouder Mark van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur): "Het nieuwe materieel zal de kwaliteit van het reizen met de metro aanzienlijk verbeteren: Het is veiliger, comfortabeler, overzichtelijker en makkelijker schoon te houden. Anders dan het huidige materieel, moet het nieuwe materieel ook na 30 jaar nog goed mee kunnen. Bij de aanschaf gaan we uit van `proven technology': materieel dat ook elders in het buitenland bewezen heeft het goed te doen."

Planning en aantallen Het huidige materieel moet worden vervangen omdat het 30 jaar oud en bijna aan het eind van zijn levensduur is. Het nieuwe materieel zal vanaf 2008 instromen. Het nieuwe materieel van de Noord/Zuidlijn zal vanaf najaar 2010 instromen en medio 2012 in exploitatie worden genomen. Beide worden gezamenlijk aanbesteed, hetgeen aanzienlijke prijsvoordelen zal opleveren.

Naar verwachting gaat het om in totaal ongeveer 150 wagons. Het bedrag dat met deze aanschaf is gemoeid ligt tussen de 150 en 300 miljoen euro. De gemeente Amsterdam wordt eigenaar van het nieuwe materieel.
Provincie:
Tag(s):