woensdag, 29. juni 2005 - 18:45

Nieuwe opzet EK onder 21

De Europese voetbalbond heeft besloten de opzet van het Europees kampioenschap voor spelers onder 21 jaar met ingang van het seizoen 2006/'07 te veranderen.

Belangrijkste wijzigingen zijn dat het EK-eindtoernooi onder 21 vanaf 2007 in de oneven jaren wordt gespeeld, dat de kwalificatiewedstrijden worden losgekoppeld van die van de nationale A-elftallen en dat het land dat het EK organiseert als gastheer automatisch geplaatst is.

Door de opzet van het toernooi aan te passen, wil de UEFA dat het EK voor de Onder 21-teams uit de schaduw van het Europees- en wereldkampioenschap van het A-elftal treedt.

Om de eindronde vanaf 2007 los te kunnen koppelen van het 'grote' EK en WK - en dus te spelen in een oneven jaar - moet in aanloop naar de eerste editie eenmalig een verkorte kwalificatiereeks afgewerkt worden. Tweeënveertig landen worden verdeeld over veertien groepen van drie ploegen. Vervolgens speelt ieder team in het najaar van 2006 slechts één uit- en één thuisduel. De veertien groepswinnaars strijden uiteindelijk in twee play-offduels om zeven plaatsen tijdens de eindronde.

Tot op heden was het gebruikelijk dat de kwalificatiereeks van Onder 21-teams parallel liep aan de campagne van het A-elftal op weg naar een EK- of WK-eindronde. In de praktijk betekende dit dat Jong Oranje/Olympisch elftal het in de EK-kwalificatie opnam tegen de leeftijdgenoten van dezelfde landen als het A-elftal voor EK- of WK-kwalificatie.

De eerste editie van het EK "nieuwe stijl" wordt in 2007 gespeeld. De KNVB beraadt zich op korte termijn of Nederland zich kandidaat stelt om dit toernooi te organiseren. Het Executive Committee van de Europese voetbalbond maakt medio december 2005 bekend welk land van 11 tot en met 24 juni 2007 het decor vormt van de eindronde voor spelers onder 21 jaar.
Categorie:
Tag(s):