donderdag, 22. september 2005 - 17:45

Nieuwe oversteekplaats Frans Halslaan in gebruik

Ede

Op de Frans Halslaan in Ede is een nieuwe oversteekplaats gekomen zodat kinderen en hun ouders op een veiliger manier naar school kunnen gaan. Het initiatief kwam uit de wijk Maandereng en er is een projectgroep gevormd. Vier scholen (Koningin Beatrixschool, Franciscusschool, ‘t Palet en De Elskamp), het wijkplatform Maandereng, de politie en de gemeente Ede ontwikkelden samen het plan. Vandaag opende verkeerswethouder Peter van ‘t Hoog officieel de oversteekplaats. Op deze feestelijke gelegenheid werd meteen een aantal verkeersbrigadiers in het zonnetje gezet.

Afgelopen februari kwam vanuit de Koningin Beatrixschool het verzoek voor een veilige oversteekplaats. Deze school nam onlangs een dependance aan de zuidkant van de Frans Halslaan in gebruik en was bezorgd over de vele extra oversteekbewegingen van de ouders en kinderen. Ook ouders en kinderen van andere scholen moeten de drukke Frans Halslaan oversteken. Na een aantal bijeenkomsten van de projectgroep is afgelopen juni de oversteekvoorziening aangelegd.

Brigadiers

Vlak voor de start van het nieuwe schoolseizoen heeft de gemeente de vooraankondigingsborden en draaiarmen aangebracht. De Koningin Beatrixschool en ’t Palet hebben gezocht naar ouders en kinderen die willen brigadieren. In totaal meldden zich ongeveer dertig ouders en dertig kinderen aan. Zij kregen allemaal van de politie een korte cursus en mogen zich nu volwaardig verkeersbrigadier noemen. Inmiddels functioneert de oversteekplaats alweer enkele weken naar ieders tevredenheid.

Week van de vooruitgang

De wethouder van Verkeer opende vandaag officieel de oversteekplaats door samen met enkele ouders te brigadieren. Deze week is in Nederland ook de “week van de vooruitgang�. In deze week worden in veel gemeenten activiteiten georganiseerd voor een gezonde en veilige leefomgeving door vooral alternatieven voor de auto onder de aandacht te brengen. 22 september is een actiedag met als thema “op voeten en fietsen naar school�. Op deze actiedag worden ouders opgeroepen zoveel mogelijk hun kinderen per voet of op de fiets naar school te brengen. Zij ervaren dan hoe de verkeerssituatie rondom scholen vaak duidelijker en veiliger wordt door de kinderen niet met de auto naar school te brengen en te halen. Het aanbrengen van een veilige oversteekplaats met verkeersbrigadiers maakt het lopen en fietsen naar school aantrekkelijker.

Cadeau

Naast de verkeersbrigadiers op de Koningin Beatrixschool zijn er op tal van andere scholen in de gemeente verkeersbrigadiers actief, zoals de Julianaschool in Lunteren, Calvijnschool in Ederveen en de Roedel in Harskamp. In totaal dragen zo’n 350 ouders, 20 leerkrachten en 350 kinderen hun steentje bij aan de verkeersveiligheid rondom hun school. Zij staan een of meerdere keren per week bij een oversteekplaats om de schoolgaande kinderen en ouders te assisteren bij het oversteken.
Dit jaar wil de gemeente hen bedanken voor hun (vaak al jarenlange) inzet. Ook dit gebeurt in de “week van de vooruitgang� en in het bijzonder op de actiedag. Alle ouders en leerkrachten krijgen deze dag een originele pennenset met gemeentelogo cadeau. De kinderen krijgen een lekkere versnapering. Op de Koningin Beatrixschool heeft de wethouder het cadeau persoonlijk overhandigd aan twee verkeersbrigadiers, namelijk mevrouw Arends en mevrouw Baars.

©BON - Foto Gemeente Ede
Provincie:
Tag(s):