vrijdag, 20. mei 2005 - 16:10

Nieuwe passie in Tegelen

Tegelen

Op zondag 22 mei 2005 worden in Tegelen voor de achttiende keer sinds 1931 de Passiespelen gehouden in openlucht-theater De Doolhof. Dit vijfjaarlijkse culturele evenement, dat in 1931 is ontstaan is inmiddels uitgegroeid tot een theater-gebeurtenis van internationale allure en duurt van 22 mei tot en met 11 september 2005. Er zullen 17 uitvoeringen op de zondagmiddag worden gegeven en 5 op de zaterdagavond.

Voor de achttiende Passiespelen schreef Wiel Kusters, hoogleraar algemene en Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Maastricht een geheel nieuwe tekst. Hij verlegde de accenten ten opzichte van vorige uitvoeringen. Zoals hij het spel zelf noemt: ‘Levend Bewijs’. Via het figuur van Lazarus benadrukt hij dat een mens steeds dient te reflecteren op wat hem overkomen is.

De regie is in handen van Pierre Driessen en wordt geassisteerd door dramaturge Manel Manschot. Aan het spel zijn diverse vernieuwende elementen toegevoegd. Het zal een contrast gaan vormen met de vorige Passiespelen. Pierre Driessen zegt zelf een heel gelovig man te zijn en ziet de Jezus-figuur als een mens, die van God de opdracht heeft gekregen om aan de mensen te vertellen wat het leven inhoudt. Hij doet dat door niet boven de mensen te gaan staan, maar er tussen zoals in het spel te zien zal zijn. Hij laat Jezus diverse keren uit een groep figuranten te voorschijn komen, mede om zijn menszijn te benadrukken.’

© BON Foto’s : Jacques Peeters
Provincie:
Tag(s):