zondag, 13. november 2005 - 20:13

Nieuwe regels voor politie

Amsterdam

De Nederlandse politieagenten moeten zich voortaan bij spoedritten aan nieuwe regels gaan houden. De Raad van Hoofdcommissarissen wil met deze nieuwe regels voorkomen dat er nog meer agenten omkomen bij verkeersongevallen. Voor de brandweer gelden al regels die voor meer veiligheid moeten zorgen. Voor de ambulancediensten zijn nieuwe regels in de maak.

Voor de agenten zal het halverwege volgend jaar wennen zijn, nu ze nog redelijk veel vrijheid hebben. Als richtlijn mogen agenten op snelwegen niet meer harder rijden dan 160 kilometer per uur en moeten de agenten toestemming vragen om met zwaailicht en sirene te mogen rijden. In een aantal korpsen is dit laatste al het geval en kan men niet zonder toestemming van het hoofdbureau de optische signalen zomaar gebruiken.

Ook in de steden wil de Raad van Hoofdcommissarissen dat de agenten niet harder rijden dan 20 kilometer per uur boven de maximale geldende snelheid. Bij zebrapaden en stoplichten mogen agenten straks alleen nog maar stapvoets doorrijden wanneer ze optische signalen voeren. In speciale gevallen mag de agent van de regels afwijken.
Provincie:
Tag(s):