zaterdag, 27. augustus 2005 - 11:37

Nieuwe uitbraak Amerikaans vuilbroed in Wijlre

Wijlre

In Wijlre is voor de tweede keer in korte tijd een uitbraak van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Het vervoersverbod dat bij de eerste uitbraak werd ingesteld is hierdoor verder uitgebreid. Dit vervoersverbod is vrijdagmiddag ingegaan en moet verdere verspreiding voorkomen. Eerder werd ook in het Zuid-Hollandse Reeuwwijk een uitbraak van de bijenziekte gemeld.

Amerikaans vuilbroed (AVB) is een ziekte van het broed van bijen. Het wordt veroorzaakt door een staafvormige sporenvormende bacterie, de Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn zeer resistent tegen hitte en uitdroging.

Infectie van het broed vindt plaats door opname van sporen. De sporen van de bacterie worden door het poetsgedrag van de bijen en daarna tijdens het voeden van de larven overgebracht. Na het opnemen van met sporen besmet voedsel, vindt ontkieming plaats in de middendarm van de larve. Na het verzegelen van het broed vermeerderen de bacteriën zich explosief en tasten de larve, die inmiddels verpopt is, verder aan. Het totale popweefsel wordt door de bacteriën verbruikt. De pop wordt eerst lichtbruin, dan donkerbruin en sterft. De ziekte wordt in het volk verspreid door de voedsterbijen.

© BON
Provincie:
Tag(s):