maandag, 3. januari 2005 - 15:14

Nijmeegs feest is begonnen

Nijmegen

De kop is eraf. Met een spectaculaire aftrap luidde Nijmegen op 1 januari om 16.00 uur het jubileumjaar in. Daarvoor werd het Keizer Karelplein voor het eerst in de historie geheel afgesloten voor verkeer. Ondanks dat viel de opkomst een beetje tegen. Het plein werd maar voor de helft gevuld met publiek.

Nijmegen viert dit nieuwe jaar het 2000-jarig bestaan van de stad en dat mag iedereen weten. Dat vindt burgemeester Guusje ter Horst althans. “Nijmegenaren moeten tegen iedereen vertellen dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is,� zei ze tijdens haar toespraak aan de bewoners van de stad. Vervolgens werd de eerste Nijmeegse Kroon geslagen die de burgemeester daarna direct doneerde aan de slachtoffers van de ramp in Azië. Bovendien beloofde Ter Horst dat de gemeente ook nog een euro per inwoner van Nijmegen gaat doneren aan giro 555.
Daarna barstte het feest dan echt los met optredens van bekende Nijmegenaren. Op het Keizer Karelplein stond een groot podium waar sterren als jazzzangeres Fay Claassen, volkszanger Jopie Lens, idol Maud, het Nimweegs Soaptheater en de Thuisband optraden. Als klap op de vuurpijl stond het plein in vuur en vlam tijdens het spektakel van Close-Act.
Ondanks de lage opkomst was het wel druk in de stad. Veel Nijmegenaren doken een café in voor een kop koffie of wat eten. Maar niet alle horecagelegenheden waren geopend, waardoor degenen die wél open waren een flinke omzet draaiden.
Provincie:
Tag(s):