zondag, 25. december 2005 - 16:38

Nijmegen krijgt een Romeinse route

Nijmegen

Nijmegen krijgt een Romeinse route die het bijzondere verleden van de stad zichtbaar maakt in de openbare ruime, zo maakt de gemeente Nijmegen bekend. De ideeën hiervoor komen van de Romeinse Alliantie, een samenwerkingsverband van Museum het Valkhof, het Bijbels Openluchtmuseum en de Gemeente Nijmegen.

Langs de route, die loopt via de Ubbergseveldweg, de Burchtstraat, de Hezelstraten en de Weurtseweg, komen verwijzingen naar bijzondere vondsten. Bijzonder hierbij is dat het niet gaat om op zichzelf staande verwijzingen, maar dat de objecten samen het verhaal van Romeins Nijmegen vormen.

Drie verschillende plaatsen zijn in de Romeinse periode, die in totaal 4,5 eeuw duurde, zeer belangrijk geweest. De strategisch gelegen stuwwal in Nijmegen-Oost was van grote betekenis als militair bolwerk. Oppidum Batavorum, de eerste stedelijke nederzetting, lag in de omgeving van het Valkhof. In de laat Romeinse tijd lag op het Valkhof een legerplaats. In het huidige Nijmegen-West -aan de oever van de Waal- ontstond na 70 na Chr. de handelsstad Ulpia Noviomagus Batavorum.

In Nijmegen-Oost zijn verschillende mogelijkheden aanwezig om de legerplaats van het Tiende Legioen te laten zien. Omdat de grond veelal in handen is van particulieren is hiervoor de medewerking van grondeigenaren en ontwikkelaars nodig. De Gemeente onderzoekt de mogelijkheden hiervoor.
Provincie:
Tag(s):