maandag, 21. maart 2005 - 19:13

Nijmegen opent digitale Historische Atlas

Nijmegen

Nijmegen beschikt als eerste gemeente in Nederland over een digitale historische atlas. Met een paar muisklikken krijgt de bezoeker van de Nijmeegse internetpagina de geschiedenis van zijn huis, of het historische centrum van deze oudste stad van Nederland te zien.

De Historische @tlas Nijmegen is het eerste project van het landelijk archiefproject 'Digitaal Genootschap van het Verleden van de Vereniging voor de documentaire informatievoorziening en het archiefwezen' (DIVA). Het ligt in de bedoeling om de historische atlas door toevoeging van informatie van andere gebruikers permanent te verbeteren en uit te breiden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Kazaa, het internetadres voor uitwisseling van muziekbestanden en Wikipedia de interactieve encyclopedie. In deze digitale historische atlas kan de bezoeker zowel de historische kaart van Nijmegen van Hendrik Feltman uit 1668 bekijken, als zijn huis vinden op een luchtfoto van 2003. Van belangrijke historische panden wordt
met één muisklik de geschiedenis en monumentale status zichtbaar.

Bij het Nijmeegse project zijn zes Nijmeegse instellingen betrokken: Het Archief Nijmegen, bureau Monumenten en Architectuur en bureau Archeologie van de gemeente Nijmegen, de Stichting Historisch Huis- en Veldnamenonderzoek Kwartier van Nijmegen, Museum Het Valkhof en het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het Drents Archief werkt momenteel aan een tweede digitaal historisch project
van het DGV waarin de samenwerking met historische verenigingen wordt vormgegeven. Dit gebeurt onder de naam 'de digitale Brink'.

Met de opening van deze historische @tlas zet Nijmegen een nieuwe stap in de verbetering van de digitale dienstverlening. Eerder was Nijmegen de eerste die haar bouwarchief op internet zette en kun je via een digitale balie voor tal van diensten via de internetpagina van de gemeente terecht. Vanaf 24 maart is de Historische @tlas Nijmegen bereikbaar via www.nijmegen.nl.
Provincie:
Tag(s):