vrijdag, 23. december 2005 - 9:34

'No-blow-area' in Amsterdam

Amsterdam

De gemeenteraad heeft donderdag het voorstel om een blowverbod op bepaalde plekken in Amsterdam in te stellen aangenomen. Via deze maatregel, die wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), is het mogelijk om op te treden tegen overlast van blowende jongeren die met hun hanggedrag een negatief escalerend effect hebben op de omgeving. Door excessief softdrugsgebruik zorgen jongeren voor veel overlast op een aantal plekken in verschillende stadsdelen.

De APV kent al de mogelijkheid van het instellen van een alcoholverbod. Politie en het stadsdeel De Baarsjes hebben erg aangedrongen op een blowverbod. Hoewel de APV sommige overlastverschijnselen verbiedt, kan een belangrijke oorzaak van de problemen, te weten het softdrugsgebruik, niet worden aangepakt. Gezien de ervaringen met de alcoholverboden valt te verwachten dat de softdrugsgerelateerde hinder zal afnemen.

Een woordvoerder van de gemeente zei vrijdag dat na aanpassing van de APV het blowverbod in zal gaan. Een jaar na ingang van het verbod zal de gemeente een evaluatie houden en als deze succesvol blijkt overweegt de gemeente om nog meer plekken aan te wijzen waar het blowverbod zal worden ingesteld.
Provincie:
Tag(s):