vrijdag, 4. februari 2005 - 17:05

Nog geen schot in de zaak

Amsterdam

Justitie Amsterdam krijgt vooralsnog moeilijk grip op vele liquidaties in de afgelopen 5 jaar. Amsterdams hoofdofficier van Justitie Leo de Wit zei dit vrijdag tijdens een bijeenkomst. Volgens De Wit zijn de opsporingsactiviteiten in volle gang, maar is het moeilijk om de daders te pakken te krijgen. Een woordvoerder lichtte toe, dat veel daders na een afrekening vaak vluchten naar het buitenland. Ook betrokkenen kunnen of willen vaak geen verklaring afleggen, omdat zij in hetzelfde milieu opereren.

Justitie is wel tevreden over de aanpak van de veelplegers. In 2004 zijn er uit deze groep 225 voorgeleidingen geweest aan de rechter-commissaris. Dit is ruim twee maal zoveel dan waar het Openbaar Ministerie op had gerekend.

Het streven is in 2005 voor al deze mensen een persoonsdossier op te laten maken, waarin op individuele basis informatie van politie, OM en reclassering wordt gebundeld. Met het dossier kan een compleet beeld van de situatie van de veelplegers worden verkregen en een passend scenario worden opgesteld t.b.v. de verdere aanpak.
Het streven is zo’n 20 veelplegers per maand te laten instromen in de ISD. De ISD maakt het mogelijk zeer actieve veelplegers ook voor relatief geringe misdrijven langdurig (twee jaren) van hun vrijheid te beroven. ©BON
Provincie:
Tag(s):