woensdag, 30. maart 2005 - 17:19

Noodlanding Space Shuttle op vliegbasis Twenthe?

twente

De NASA is in Noord/West-Europa op zoek naar een vierde noodlandingsbaan op een militair vliegveld. NASA heeft deze vierde noodlandingsbaan nodig bij uitval van één of twee motoren of in geval van nood na lancering van een Space Shuttle. Dit is één van de nieuwe strengere veiligheidsmaatregelen die genomen zijn na het ongeluk met de Columbia in januari 2003. Momenteel zijn er drie vliegvelden met een noodlandingsbaan: Marokko, Noord-Spanje en Senegal. Vliegbasis Twenthe is één van de kanshebbers.

Dit komt mede doordat in 2001 een supergladde landingsbaan is aangelegd die op papier aan alle strenge eisen van de NASA voldoet. De ruimtevaartorganisatie wil nu een paar proeflandingen in Nederland gaan uitvoeren met hetzelfde vliegtuig waarin de piloten getraind worden om met de Shuttle te landen en die acht keer sneller daalt dan een gewoon passagiersvliegtuig. Blik op nieuws had EXCLUSIEF inzage in een geheime fax.

Een lancering is een zeer spectaculaire, maar ook risicovolle onderneming waarvan op TV vaak alleen het moment van lift-off te zien is. Wie echter oplet hoort de controlekamer in Houston zo’n 4 minuten na lancering tegen de astronauten zeggen: ‘negative return’. Dit is het moment waarop - indien één of twee motoren uitvallen - de shuttle niet terug kan keren naar het Kennedy Space Center. De shuttle moet dan over de Atlantische oceaan vliegen en een noodlanding maken in Marokko, Spanje of Senegal. Als het bij de countdown (die dagen voor lancering al begint) echter bewolkt is of regent op deze drie militaire vliegvelden, dan wordt de lanceringspoging afgekapt omdat er dan geen eventuele noodlanding gemaakt kan worden. Dit is reeds meerdere keren gebeurd en een nieuwe lanceringspoging kost miljoenen dollars.

De NASA, die ook zwaar moet bezuinigen, heeft na het ongeluk met het ruimteveer Colombia nieuwe veiligheidsmaatregelen afgekondigd; één daarvan is dat ze op zoek moeten naar een vierde uitwijkmogelijkheid in Noord/West-Europa. Vliegbasis Twenthe is nu één van de vliegvelden die de NASA op het oog heeft en ook daadwerkelijk gaat bekijken. Blik op Nieuws beschikt over een faxbericht waaruit blijkt dat de NASA a.s. vrijdag met het trainingsvliegtuig van de astronauten een aantal spectaculaire testlandingen gaat maken om te zien of de landingsbaan ook in de praktijk voldoet aan alle eisen en lang genoeg is. Het testen zou ergens tussen 12.00 uur en 14.00 uur moeten plaatsvinden; het vliegtuig komt dan vanaf een militaire basis in Zuid-Engeland die ook kanshebber is. Na het testen zou het vliegtuig doorvliegen naar Denemarken. De kans dat de keuze op Twente valt is wellicht klein, maar zou wel de redding van de luchthaven kunnen betekenen. Bij elke lanceringpoging moet al het luchthavenpersoneel en de brandweer paraat staan. Dit kost de NASA veel geld, maar is ook onvermijdelijk; de veiligheid is op een dergelijk moment uiteraard prioriteit nummer één.

Een kleine groep mensen op de vliegbasis zou van de testlandingen op de hoogte zijn en er zou pas ruchtbaarheid aan gegeven worden als één en ander zekerder is. De bron van Blik op Nieuws weet echter te melden dat onder deze mensen een zeer opgewonden en nerveuze sfeer hangt. Officiële bevestiging is echter van niemand te krijgen, waarschijnlijk is door het ministerie van Defensie uitdrukkelijke geheimhouding geëist.
Zelfs de politiek in Den Haag is verrast door de interesse van de NASA. Wie echter zeker wil zijn moet a.s. vrijdag gaan kijken want het kan wel eens de enige keer in de geschiedenis van de luchtmachtbasis zijn dat dit bijzondere trainingsvliegtuig, dat hetzelfde draagvlak en uiterlijke kenmerken heeft als een echte Space Shuttle, in Nederland landt of überhaupt boven ons land te zien is.

© BON/Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):