woensdag, 30. maart 2005 - 14:15

Noordned blijft 'treinen'

Leeuwarden

De colleges van gedeputeerde staten van Fryslân en Groningen gunnen de noordelijke treindiensten aan de combinatie Arriva/NoordNed uit Heerenveen. Dat hebben de beide colleges dinsdag besloten. Met dit gunningsbesluit wordt een concessie voor liefst vijftien jaar verleend.

De provincies Fryslân en Groningen hebben gezamenlijk de treindiensten op de verbindingen Leeuwarden-Stavoren, Leeuwarden- Harlingen Haven, Leeuwarden- Groningen, Groningen-Delfzijl, Groningen-Roodeschool en Groningen-Nieuweschans- Leer Europees aanbesteed voor de periode vanaf 11 december 2005 tot en met december 2020. In totaal hebben twee inschrijvers, waaronder één combinatie, een offerte ingediend: CGEA en de combinatie Arriva/NoordNed. Laatstgenoemde heeft de beste aanbieding gedaan voor de regionale treindiensten.

De combinatie Arriva/NoordNed zorgt er onder meer voor dat al het oude treinmaterieel eind 2007 is vervangen door nieuwe treinen. De nieuwe treinen zijn zo ingericht dat een reiziger in een rolstoel zelfstandig in en uit de trein kan komen. Deze nieuwe treinen zijn ook voorzien van een rolstoeltoegankelijk toilet.

Ook worden er verbeteringen met betrekking tot de sociale veiligheid doorgevoerd. In alle nieuwe treinen komen bijvoorbeeld camera’s en op minimaal één van de drie treinritten vindt controle via serviceteams plaats. Verder komt tijdens de uitvoering van de dienstregeling een bemenst servicepunt op de stations Leeuwarden en Groningen. Ook wordt extra aandacht besteed aan het reinigen van de treinen.

Met het Rijk is afgesproken dat op het moment dat de aanbesteding is gelukt, het Rijk de treindienst Leeuwarden – Groningen per 11 december 2005 aan de twee provincies zal overdragen, zodat beide provincies ook de bevoegdheid voor deze regionale treindienst krijgen. Zodra het Rijk de bevoegdheid van deze spoorverbinding heeft overgedragen, verlenen de provincies de concessies voor het openbaar vervoer per trein op de eerder genoemde lijnen aan de combinatie Arriva/NoordNed.

De provincies gaan, wanneer zij hier toestemming voor krijgen van ProRail, het aantal sneltreinen op de verbinding Leeuwarden-Groningen uitbreiden van 6 naar 13 in beide richtingen. Daarmee rijdt op een werkdag tussen 07.00 en 20.00 uur, ieder uur een sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen. ©BON/Provincie Fryslân
Provincie:
Tag(s):