dinsdag, 21. juni 2005 - 21:37

Olympisch toproeier Nico Rienks opent roeiwedstrijd Natroweem

Baarn

Olympisch goudwinnaar Nico Rienks is eregast bij de Baarnse roeivereniging “De Eem� als daar op woensdagavond 22 juni de Natroweem wordt geroeid. Hij gaat aan boord bij een team wedstrijdroeiers om mee te doen aan de openingswedstrijd. Nico Rienks won met de Holland Acht een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta (VS). Acht jaar eerder haalde ook Olympisch goud in de dubbel twee, met Ronald Florijn.

Rienks geeft act de presence als ambassadeur namens KiKaRoW, een stichting die zich inzet voor de bestrijding van kinderkanker. Het inschrijfgeld van alle ploegen, die meedoen aan de Natroweem gaat dit jaar naar deze stichting. Later dit jaar zal ook een zeeroeitocht voor KiKaRoW worden gehouden van Uithoorn via Amsterdam naar Lowestoft, Engeland, en terug naar Rotterdam.

De Natroweem is een gelegenheidswedstrijd, die jaarlijks wordt gehouden, met de meest spectaculaire boten uit de roeisport – de ranke, snelle Acht met stuurman.
Dit jaar wordt de race georganiseerd door de Baarnse Watersport Vereniging ‘De Eem’ op woensdagavond 22 juni van 19 tot 22 uur.

Plezier in het roeien is de belangrijkste reden mee te doen aan de Natroweem. De naam is een samenvoeging van de roeiverenigingen, die deelnemen: Naarden, Tromp (Hilversum), Weesp en De Eem (Baarn), vier clubs uit de Vechtstreek en het Eemland. De Natroweem bestaat al meer dan twintig jaar. Er doen zo’n 250 roeiers mee in gemengde achttallen, mannen en vrouwen door elkaar.

Elk kwartier starten er twee boten, die tegen elkaar strijden over een afstand van 1000 meter. Dat maakt de wedstrijd levendig. Er is competitie en elk moment is er wel wat te zien op het water. Dus ook voor toeschouwers is de race op bochtige Eem, waar de natuur in deze tijd op z’n mooist is, een aantrekkelijk schouwspel.

Voor de roeiers is het plezier van deze wedstrijd, dat ze niet per se bij een achttal
hoeven te horen. De drempel om je aan te sluiten bij een gelegenheidsteam voor de Natroweem is laag. En het is aantrekkelijk om eens te roeien op het water van een andere vereniging uit de regio.

Thema van de Natroweem dit jaar is “Blik�. Als je de poster van de wedstrijd ziet, lijkt dat iets te maken te hebben met sardines. Maar in feite is het een verwijzing naar de term “blik trekken� die wedstrijdroeiers gebruiken als ze een medaille hebben binnengesleept.

Voor Naarden, Tromp, Weesp en De Eem is de wedstrijd een jaarlijkse gelegenheid om de onderlinge band te versterken. De verenigingen liggen dicht bij elkaar, wisselen vaak onderling de boten uit en ze gebruiken elkaars verenigingsgebouwen als stopplaats tijdens toertochten. Ondanks de rivaliteit wordt tijdens de Natroweem het contact nauwer aangehaald.

De organiserende roeivereniging De Eem is een levendige club van 80 jaar oud met een grote groep kranige toerroeiers en een groeiende aanwas van jonge, ambitieuze wedstrijdroeiers. Het clubhuis in Baarn ligt aan een van de mooiste plekjes langs de Eem, precies tussen Amersfoort en het Eemmeer. De Eem meandert door een beschermd natuurgebied en is de enige puur Nederlandse rivier, dat wil zeggen hij heeft zijn oorsprong en monding in Nederland.
Categorie:
Tag(s):