donderdag, 27. oktober 2005 - 17:06

Onafhankelijk onderzoek moet fouten aantonen

Schiphol

Na het afschuwelijke drama van afgelopen nacht in het cellencomplex op Schiphol waarbij 11 mensen om het leven kwamen ten gevolge van een brand, zal de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een onafhankelijk onderzoek starten. Het Nibra spreekt haar verbazing uit over de snelle omvang van de brand.

Het Nibra heeft justitie in 2002 tijdens de bouw geadviseerd om de volgende vier adviezen in acht te nemen. Brandwerendheid per cel i.v.m overslag moet minimaal 30 minuten zijn, elke cel moet voorzien zijn van een doormelder naar een alarmcentrale, elke cel moet voorzien zijn van een rookmelder en als laatste moet zeker onder het aanwezige personeel enkele BHV-ers in dienst zijn, die bij calamiteiten juiste beslissingen kunnen nemen. Wanneer een van deze schakels ontbreken, aldus een woordvoerder, is de kans op zo’n ramp als die van vandaag niet ondenkbaar.

Een woordvoerder van justitie kon vandaag niet ingaan op de vragen naar aanleiding van de opgestelde adviezen van het Nibra. Justitie wil het onafhankelijke onderzoek afwachten, voordat ze ermee naar buiten treden. Een gevangene die vannacht sprak met het NOS journaal, gaf aan te lang in zijn cel opgesloten te hebben gezeten. Op hulp geroep werd nauwelijks gereageerd, totdat men in de gaten kreeg dat het echt mis bleek te zijn. Toen bleek voor elf mensen de hulp te laat. Een journalist van Blik op Nieuws die snel ter plaatse was, constateerde dat de brandweer alvorens ze aan hun reddende taak konden beginnen, zich eerst toegang moest verschaffen tot het justitiële terrein. Door een groot gat te knippen kon de brandweer uiteindelijk aan haar taak beginnen. Uit onderzoek zal blijken of de brandweer wel goed haar reddende taak heeft kunnen uitvoeren. Elke minuut telt, zeker afgelopen nacht zo is helaas gebleken.
Provincie:
Tag(s):