donderdag, 3. november 2005 - 9:26

Onderhandelen bespaart geld bij hypotheek-verlenging

Amstelveen

Huizenbezitters die de rentevaste periode van hun hypotheek verlengen, doen er goed aan met de geldverstrekker te onderhandelen over de hoogte van de rente voor de nieuwe periode. Door onderhandelen kunnen honderden euro's per jaar worden bespaard. Afhankelijk van de lengte van de nieuwe rentevaste periode kan het totale voordeel zelfs tot duizenden euro's oplopen. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 341 eigenwoningbezitters die recentelijk hun hypotheek hebben verlengd.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 63% van de respondenten onderhandelt met de geldverstrekker (de bank of verzekeraar waar de hypotheek is ondergebracht) over de hoogte van de rente als de rentevaste periode van hun hypotheek ten einde loopt en de rente voor een nieuwe periode moet worden vastgesteld. Iets meer dan 36% heeft niet onderhandeld en het rentevoorstel van hun geldverstrekker geaccepteerd.

Van de woningbezitters die wel onderhandelen slaagt 41,5% er in om met succes een lagere hypotheekrente te bedingen. Voor iets meer dan 36% leveren de onderhandelingen geen resultaat op: het lukt hen niet om een lagere rente te krijgen. Ook blijkt het voor veel mensen lonend te zijn om van geldverstrekker te veranderen; ruim 22% besluit om hun hypotheek ergens anders onder te brengen en zo meer rentevoordeel op te strijken, ondanks de extra kosten.
Categorie:
Tag(s):