dinsdag, 1. februari 2005 - 21:33

Onderzoek naar burgemeesters

Arnhem

De plannen om in 2006 de eigen burgers een burgemeester laten kiezen zijn vergevorderd. Over het algemeen vinden zes op de tien stedelingen het nieuwe kiesstelsel een goed idee. De verkiezing dreigt echter grote gevolgen te hebben voor de huidige functionarissen. Slechts één op de drie burgers geeft momenteel aan (waarschijnlijk) op hem of haar te zullen stemmen.

Blauw Research heeft in de tweede helft van 2004 een grootschalige opiniepeiling uitgevoerd om te achterhalen hoe de Nederlandse burger verschillende facetten van zijn stad beoordeelt. Inwoners van de 50 grootste steden in Nederland zijn naar hun mening gevraagd over gemeentepolitiek en hun burgemeester.

Aan het onderzoek hebben ruim 5200 respondenten van 18 jaar en ouder deelgenomen, tenminste 100 per stad. De steekproef geeft een indicatie van wat Nederland in 2006 te wachten staat. In de Gelderse steden leverde het onderzoek de volgende resultaten op: slechts 26% van de Arnhemmers is tevreden over burgemeester Krikke, in Apeldoorn was een kwart tevreden over De Graaf en in Nijmegen kreeg burgemeester Guusje Ter Horst 54% tevreden burgers achter zich.©BON
Provincie:
Tag(s):