dinsdag, 3. mei 2005 - 11:27

Onderzoek skelettenvondst afgerond

Het onderzoek naar de gevonden skeletten in een tuin aan de Picardelaan in Maastricht is afgerond. Tijdens renovatiewerkzaamheden op 4 mei vorig jaar in de tuin stuitten de arbeiders op een aantal skeletten. De werkzaamheden werden meteen stilgelegd en een onderzoek werd opgestart. In het begin was het niet duidelijk hoe lang de skeletten in de tuin lagen en of het hier een misdrijf betrof. De bewoners van het betreffende pand waren op dat moment op vakantie.

Archeologisch onderzoek bij de Universiteit in Leiden heeft nu uitgewezen dat het een klein grafveld betreft bestaande uit minimaal 9 soldaten. Zij behoorden waarschijnlijk tot het Staatse Leger, die bij een beleg door de Hollanders in 1592 of 1594, of 1632 stierven en begraven werden. De leeftijd van de gevonden skeletten ligt tussen de 21 en 52 jaar. Onderzoek heeft aangetoond dat de gevonden skeletten niet door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Wel werden er ziekteverschijnselen geconstateerd zoals open rug, osteoporose, artrose, wervelkolomaandoeningen, ontstekingen en geheelde fracturen van overbelasting. Bijna alle skeletten hadden een redelijk gaaf gebit.
Bij één graf werden twee munten aangetroffen die duiden op een Hollandse afkomst.

De skeletten zullen deze maand van de Universiteit van Leiden worden overgebracht naar de gemeentelijk archeologisch dienst van Maastricht en daar worden opgeslagen en beheerd. © BON/Foto’s: John Peters

Provincie:
Tag(s):