zondag, 31. juli 2005 - 11:44

'Oneerlijke concurrentie internationale chauffeurs'

Voor meer dan twintigduizend internationale vrachtwagenchauffeurs in Nederland staat hun baan de komende vijf jaar op het spel. Dat zegt Leo Benjamins, vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten zondag in de Telegraaf.

Maar ook ander personeel van internationaal opererende transportbedrijven heeft te vrezen voor zijn baan. Dit komt doordat goedkopere krachten uit de Oost-Europese landen hun werk overnemen.

Reeds nu al werken Nederlandse transportbedrijven met hoofdzakelijk Poolse chauffeurs maar als die te duur worden zal hun baan worden overgenomen door nog goedkopere Oost-Europeanen.

FNV noemt deze ontwikkeling zorgelijk en spreekt van oneerlijke concurrentie.

De verschillen voor het behalen van een groot rijbewijs, het benodigde aantal diploma’s en de afspraken voor de verplichte rustijden tijdens het rijden zijn tussen Nederland en onder meer Polen en Bulgarije zo groot dat de Oost-Europese chauffeurs in het voordeel zijn.

FNV Bondgenoten denkt dat hierdoor veel Nederlandse Internationale transportbedrijven de concurrentiestrijd verliezen. En dat blijft dan niet beperkt tot alleen de chauffeurs. Ook de planner en het onderhoudspersoneel zullen op den duur verdwijnen.
Categorie:
Tag(s):