zaterdag, 12. maart 2005 - 10:29

Ongetrainde marechaussee op missie

Den Haag

Eenheden van de Koninklijke Marechaussee zijn jarenlang onvoldoende getraind op missies gegaan in conflictgebieden. Dit zegt de hoogste baas, generaal-majoor M.A. Beuving zaterdag in het Algemeen Dagblad. Dit heeft waarschijnlijk zelfs tot dodelijke slachtoffers geleid zoals in Irak.

Beuving heeft met eigen ogen kunnen zien dat zijn mannen niet voldoende getraind waren om te opereren in conflictgebieden. Na de dood van sergeant Dave Steensma vorig jaar mei in Irak, kwam Beuving tot de conclusie dat zijn mannen vaak 'bang en onzeker waren voor hun eigen veiligheid'. Hem werd door de Chef Defensiestaf duidelijk gemaakt dat hij zelf naar een oplossing moest zoeken.
Terug in Nederland heeft de bevelhebber van de marechaussee de volgende lichting voor Irak alsnog bijgeschoold. Maar ook op deze missie viel een dodelijk slachtoffer in de persoon van wachtmeester Jeroen Severs. Hij liet het leven tijdens een vuurgevecht waarbij ook vijf andere militairen gewond raakten.

De bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee heeft nu een speciale training opgezet om de leden van de Koninklijke Marechaussee beter voor te bereiden voor gevaarlijke missies. © BON
Provincie:
Tag(s):