dinsdag, 8. maart 2005 - 9:28

Ontruiming van kraakpanden

Amsterdam

De politie is dinsdagochtend begonnen met het ontruimen van een aantal kraakpanden in Amsterdam. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen om hoeveel panden het gaat. In de nacht van maandag op dinsdag brak brand uit in een kraakpand aan de Jan van de Heijdenstraat die hoogstwaarschijnlijk ook op de lijst stond ontruimd te worden. Hoe de brand in het kraakpand is ontstaan is nog niet bekend. De brandweer had uit voorzorg de naastgelegen woningen ontruimd. Twee krakers die uit het brandende pand kwamen, zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Bewoners die niet terug kunnen naar hun woning zijn tijdelijk elders opgevangen.

De afdeling Forensische Onderzoeken heeft vandaag een onderzoek gedaan op het brandadres. Het ontruimen ging overigens vandaag gewoon door. Met en ware karavaan van een peloton ME, arrestanten busjes, motoragenten, de waterwerper, een verhuisbedrijf voor opslag van achtergebleven spullen en diverse politiewagens en agenten met de ‘platte pet’ (o.a. de buurtcoördinator en agenten van het wijkteam) trok de politie vandaag door de stad.

Een pand aan de Sarphatistraat bleek bij aankomst al leeg, ook aan de van Baerlestraat was niet veel tegenstand van krakers. Bij pand B, zoals het door de verkenners genoemd werd, aan de Borneostraat hielden zich een tiental krakers op. Ze boden geen tegenstand, maar het pand was wel goed gebarricadeerd. Met behulp van een motorkettingzaag lukt het uiteindelijk om een gat in de deur te zagen. Na met een spiegel om de hoek gekeken te hebben, kon men het pand betreden. In het pand was niemand meer aanwezig. Naar verluidt staan er nog zo’n vijf kraakpanden op de lijst van vandaag. ©BON / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):