donderdag, 12. mei 2005 - 14:44

Onur Air krijgt vliegverbod

Schiphol/Den Haag

De laatste tijd in opspraak zijnde Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air mag voorlopig niet meer landen in Nederland. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft de maatschappij met onmiddellijke ingang een vliegverbod opgelegd. Het vliegverbod geldt tot zondag 12 juni.
<BR>

Reden is een nieuw incident twee dagen geleden in Turkije, op het vliegveld van Alanya, met een Airbus van Onur Air met bestemming Schiphol. Het toestel had een probleem met het zogenoemde straalomkeersysteem van een Airbus 300 op de startbaan van het vliegveld van Antalya.

De vliegtuigmaatschappij heeft een maand de tijd om ervoor te zorgen dat deze problemen worden opgelost, aldus Frits van Zijl woordvoerder van de inspectie.
IVW had Onur Air al een laatste waarschuwing gegeven na een aantal eerdere incidenten. Als Onur Air binnen een maand kan aantonen dat ze structurele verbeteringen heeft doorgevoerd om de veiligheid te garanderen kan het vliegverbod worden opgeheven.

De problemen bij Onur Air staan niet op zichzelf.
Incidenten zoals bij Onur Air maar ook kleinere mankementen worden steeds vaker bij Europese vliegmaatschappijen geconstateerd.

Uit een rapport dat 2 weken geleden door de Joint Aviation Authorities(JAA) werd gepubliceerd blijkt dat er in 2004 steeds meer ernstige gebreken aan vliegtuigen zijn geconstateerd dan in het jaar ervoor.
De onaangekondigde controles door inspecteurs in 31 landen brachten in 2004 bijna 1100 ernstige gebreken aan het licht terwijl dat getal in 2003 nog op bijna 600 lag.
De JAA houdt de namen van de betrokken maatschappijen geheim.

Benno Baksteen, voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart(PLN) zegt de verdubbeling van de mankementen wel te kunnen verklaren. Allereerst zijn het aantal inspecties toegenomen, bovendien wordt er op meer punten geinspecteerd. Ook wordt er door de JAA een voorselectie gemaakt van maatschappijen die in het verleden ook al slecht scoorden.

Baksteen zegt wel een trend te signaleren dat steeds meer toestellen van vliegtuigmaatschappijen, ook de prijsstunters, vaker mankementen hebben.

Onur Air heeft in een reactie op het Nederlandse vliegverbod laten weten zeer teleurgesteld te zijn in het besluit van de inspectie en bekijkt wat voor stappen er genomen kunnen worden. "Het is onterecht, want wij doen er alles aan om onze vliegtuigen in goede technische staat te houden,� aldus Esat Aksak, General Manager van Onur Air
in Nederland.

Provincie:
Tag(s):