woensdag, 23. november 2005 - 10:10

Oorbel en lang haar taboe voor horecastudent

Zwolle

Een student van de Deltionopleiding Horeca & Reizen voelt zich gediscrimineerd omdat hij geen oorbel en lang haar mag dragen. De student in kwestie, Alex van Os (20) overweegt om de school aan te klagen. Volgens de directeur van de opleiding is er absoluut geen sprake van seksediscriminatie

Van Os, geen donkergetinte jongeman, vindt de regels van de school belachelijk en zeker niet passen in deze tijd. Meisjes mogen namelijk wel oorbellen en lang haar dragen. Voor jongens gelden kennelijk andere maatstaven. Vandaar dat van Os de term seksediscriminatie gebruikt. Directeur Jan-Willem Wassink ziet het probleem echter niet. Hij hanteert slechts de regels zoals die gelden binnen zijn opleiding.

Deze regels worden vooraf bekend gemaakt en alle studenten dienen zich daaraan te houden. Werken in de horeca is een dienstverlenend beroep en dan hebben werknemers zich aan kledingvoorschriften en andere gedragsregels te houden. Hoewel de student op school zich mag kleden naar eigen goeddunken, gelden er andere regels voor de momenten dat studenten zich in het leerbedrijf verder scholen.

Dat meisjes wel oorbellen en lang haar mogen dragen, komt omdat meisjes geen jongens zijn. Zo luidt de plausibele verklaring van de Deltiondirecteur. Hij wuift discriminatie op grond van de sekse dan ook van de hand.

Tekst:MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):