dinsdag, 3. mei 2005 - 22:10

Oorlogsdagboeken van een Rode-Kruisverpleegster

Het Nederlandse Rode Kruis afdeling Maastricht en omstreken organiseerde dinsdagavond in samenwerking met uitgeverij De Banier, boekhandel De Tribune en het Centre Céramique Maastricht, een feestelijke bijeenkomst rond de verschijning van het boek ‘Vriend en vijand’, geschreven door mevrouw Koos Van Schaïk. Mevrouw Van Schaïk besloot zestig jaar na de oorlog de dagboeken die zij als Rode-Kruisverpleegster tijdens de oorlog schreef, te publiceren. Ze vertelt over haar werk als verpleegster en de dilemma’s die ze daarbij tegenkwam. De presentatie maakt deel uit van de activiteiten rond het 135-jarig jubileum van het Rode Kruis, afdeling Maastricht e.o.

Mevrouw van Schaïk woont momenteel in Amerika en is met een Amerikaan getrouwd. Ze was niet direct aanwezig bij de presentatie. Door haar hoge leeftijd was reizen voor haar te zwaar geworden. Ze werd dan ook op afstand geïnterviewd. Monica van Bezooijen, redacteur bij uitgeverij De Banier overhandigde het eerste exemplaar aan dhr. W. Van Schaïk, de broer van Koos.

Het is 10 mei 1940, de Duitsers vallen Nederland, België en Luxemburg binnen. De 22-jarige Koos van Schaïk, vrijwilligster voor het Rode Kruis Maastricht, is op dat moment in Luik. Ze gaat meteen op de fiets naar Heer (Maastricht), waar haar ouders wonen. Maar onderweg haalt de oorlog haar in…

Zo begint het verhaal van Koos, zoals zij het in haar dagboeken schreef. Boeken met belevenissen die ze tijdens haar werk als RodeKruis-verpleegster heeft opgeschreven. Ze schrijft over haar gevaarlijke tocht naar huis, dwars door het eerste oorlogs-geweld. Daarnaast doet ze verslag van de zoektocht naar haar vermiste vriendin in Frankrijk en vertelt over dilemma’s die ze tegenkomt tijdens haar werk voor het Rode Kruis. Wie de verhalen van deze jonge verpleegster leest, kijkt niet alleen met andere ogen naar de oorlog, maar wordt ook geconfronteerd met een vraagstuk dat tegenwoordig nog even actueel is als zestig jaar geleden, namelijk de tweestrijd tussen neutraliteit en partijdigheid.

© BON Foto's Jean-Pierre Geusens


Provincie:
Tag(s):