dinsdag, 13. december 2005 - 9:52

Oorlogsvliegveld ‘Vliegerhorst’ in ere hersteld

Venlo

De voormalige vliegbasis ‘De Vliegerhorst’ ten oosten van Venlo krijgt een subsidie van ruim 65000 euro om het oude vliegveld in ere te herstellen. Dit heeft de provincie maandag bekend gemaakt. De vliegbasis die op het grensgebied van Nederland en Duitsland ligt is door de Duitsers gebouwd direct na de inval in 1940 en vormde een van de grootste Europese vliegvelden.

Het project zal worden uitgevoerd door het grenspark Maas-Swalm-Nette, de gemeente Venlo, Förderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlo, en de Duitse plaatsen Nettetal en Straelen.

Het vliegveld had een omvang van twaalf vierkante kilometer en er lag zo’n 50 kilometer aan taxibanen, zowel op Nederlands als op Duits grondgebied. Vanaf de Vliegerhorst stegen Luftwaffe-nachtjagers op, die minstens zeshonderd geallieerde bommenwerpers neerhaalden. Tegen het eind van de oorlog gebruikten de Amerikanen het vliegveld voor de bevrijding van West-Europa. In die tijd trad er ook de Glenn Miller Band op. Het werd destijds door 15.000 dwangarbeiders aangelegd.

Het project zal worden aangesloten op bestaande wandel- en fietsroutes. Voor de gevallenen zal er een gedenksteen worden opgericht. Het project start op 1 januari 2006 en zal twee jaar in beslag nemen.
Provincie:
Tag(s):