maandag, 28. februari 2005 - 15:02

Open dag Vredestein

Renkum

Het gebouw van Vredestein aan de Beukenlaan in Renkum wordt dit voorjaar gesloopt. Daarmee wordt een forse stap voorwaarts gezet om van het bedrijventerrein Beukenlaan een natuurgebied te maken. Om geïnteresseerden de gelegenheid te geven het gebouw nog eens van binnen te bekijken is er op zaterdag 5 maart tussen 10.00 uur en 16.00 uur een open dag in het pand.

Het complex van Vredestein was het eerste dat in 2003 werd aangekocht om de metamorfose van het Beekdal mogelijk te maken. Vredestein/Hevea kent een lange geschiedenis, veel bewoners uit Renkum en omgeving hebben er hun boterham verdiend of hadden familie die er werkte. Het huidige gebouw stamt uit 1979. Het bestaat uit twee grote productiehallen van elk 1 ha. Hier werden synthetische rubbers verwerkt tot eindproducten en halffabrikaten. Ook werden er afdichtingstoepassingen voor de bouwindustrie gemaakt. De productie stopte in september 2003. Er werkten 110 mensen. Op dit moment wordt het gebouw bewoond door een anti-kraakwacht.

Programma open dag
Tijdens de open dag op 5 maart worden er rondleidingen gehouden door het pand. De boswachters van Staatsbosbeheer organiseren excursies in de omgeving. Verder zijn er informatiestands over het verleden en de toekomst van het Beekdal. Hierbij kan onder meer de unieke Hevea-verzameling van Ramon Berlauwt worden bewonderd. Bijzonder is ook het prachtige tegeltableau dat de wederopbouw na de oorlog symboliseert. Het tableau werd destijds in de oude Hevea-fabriek aangebracht en verhuisde mee naar het nieuwe pand. Het zal voor de sloop worden verwijderd en krijgt een nieuwe bestemming. Verder zullen kinderen en kunstenaars die dag hun creatieve visie geven op de plannen voor het Beekdal. U bent van harte welkom!
Provincie:
Tag(s):