maandag, 27. juni 2005 - 14:32

Openbaar vervoer woensdag plat

Amstelveen

Woensdag gaat in tegenstelling tot een eerder voorstel van het GVB in Amsterdam, het gratis openbaar vervoer niet door. De bonden hebben besloten om het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht opnieuw plat te gooien.

Aanleiding voor de staking van het stadsvervoer op woensdag 29 juni vormt de opstelling van de werkgevers in het al maanden durende conflict over de CAO voor 180.000 gemeenteambtenaren. De stakers nemen woensdag deel aan een regionale manifestatie bij het VNG-gebouw in Den Haag. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is de werkgeversorganisatie voor de gemeentelijke overheid.
"Er wordt woensdag breder actie gevoerd dan bij het stadsvervoer alleen. Ook andere gemeenten en diensten zijn op de regionale actiebijeenkomst in Den Haag aanwezig."

In de CAO-onderhandelingen zetten de bonden zich in voor een fatsoenlijke invulling van het Museumpleinakkoord dat bonden, werkgevers en het kabinet vorig najaar sloten. Bestuurder Wiechmann: "Er zijn toen duidelijke afspraken gemaakt. Wij houden ons daaraan. Wij stellen normale, redelijke eisen. De werkgever toont geen enkele bereidheid ons tegemoet te komen." Werkgever en bonden zijn het daarnaast oneens over het Functioneel Leeftijds Ontslag (FLO). De bonden willen daar wel over praten maar hebben tijd nodig om zich gedegen op de gesprekken hierover voor te bereiden.

De stakers willen met de regionale manifestatie een duidelijk signaal afgeven aan de werkgever. Wiechmann: "Als het moet gaan we na de zomer door met langere en hardere acties. Hopelijk komt het niet zover en kan het overleg over de CAO weer snel hervat worden."

De manifestatie zal dit maal plaatsvinden bij het VNG-kantoor in Den Haag. Ook hier zullen net alop het museumplein brandweer en andere ondersteunende diensten aanwezig zijn.
Provincie:
Tag(s):