donderdag, 27. januari 2005 - 11:32

Opening Marokko Festival in Cultura

Ede

In februari 2005 staat een maand lang de Marokkaanse kunst en cultuur centraal tijdens het Marokko Festival, dat gezamenlijk georganiseerd wordt door zeven podia in zes verschillende steden. Deze theaters zijn Theater Zuidplein, Wereldmuseum Rotterdam / Theater de Evenaar in Rotterdam, Zcala uit Den Haag, Cultura in Ede, de Stadsschouwburg Utrecht, Schouwburg Kunstmin en Filmhuis Cinode in Dordrecht en Frascati in Amsterdam.

Speciaal voor dit festival komen artiesten uit Marokko, zoals de theatergroep Apolious uit Nador, het hip-hop dansgezelschap La Compagnie Salama uit Casablanca. Ook uit Nederland en België staan artiesten geprogrammeerd zoals stand-up acts van onder meer Rachid Larouz, en een concert van Saïd Mariouari, Cheb Karim en Cheb Riahi. Cultura heeft in de voorbereiding nauw samengewerkt met de Edese Stichting Irshad.

In Cultura is een uitgebreid programma variërend van muziek, cabaret en toneel tot literatuur, beeldende kunst en dans. Naast de afdeling Podiumkunsten zijn ook de bibliotheek en de afdeling Kunsteducatie Muziek & Beeldend actief bij het Marokko Festival betrokken. Het festival is voor zowel Marokkaanse als niet-Marokkaanse Edenaren bedoeld.

Het Edese festival wordt donderdag 3 februari om 19.00 feestelijk geopend door wethouder Angelique Jonker. Twee muzikanten van Orchestra Sadik en een buikdanseres treden op en er is er een traditionele theeceremonie in het atrium van Cultura. De expositie ‘Marokko door de ogen van Ezzammoury’ in Cultura, van fotograaf Salman Ezzammoury, wordt tegelijk met het festival geopend. Na de officiële opening zullen om 20.00 uur Marokkaanse jongeren optreden op het open podium in de theaterzaal. De toegang is gratis.
Provincie:
Tag(s):