woensdag, 18. mei 2005 - 10:45

Ophef naturalisatie Máxima

Prinses Máxima is niet volgens de regels ingeburgerd. Dat is de conclusie van de reconstructie die het actualiteitenprogramma Twee Vandaag en het tijdschrift Nieuwe Revu hebben gedaan. Máxima’s inburgering heeft slechts acht dagen geduurd, die haar, op haar verjaardag, op 17 mei 2001 de Nederlandse nationaliteit opleverde. Normaal duurt de naturalisatie een aantal maanden.

Reden voor de versnelde naturalisatie was dat Máxima het Nederlanderschap moest hebben om lid van het Koninklijk Huis te worden. Op het moment dat Máxima Nederlandse werd, had de regering nog geen toestemming mogen geven voor het huwelijk. Volgens advocaat M. Wijngaarden, vreemdelingenrechtspecialist en oud-hoogleraar migratierecht, is de naturalisatie in strijd met uitvoeringsregels bij de Rijkswet. De landsadvocaat namens de minister van Justitie laten weten niet te beschikken over de documenten die aantonen of de juiste procedure is gevold. ‘Dat betekent dat er geen procedure is geweest’, aldus Wijngaarden.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hoefde er niet op de Toestemmingwet worden gewacht. Volgens de RVD was er bij de behandeling geen bezwaren geuit tegen de naturalisatieprocedure.

©BON / Foto’s Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):