vrijdag, 8. juli 2005 - 17:44

Oplichter gevlogen

Den Haag

Een 56-jarige man die een straf uitzat wegens oplichting is in april na een verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis. De man was in juni 2004 door de Haagse rechtbank veroordeeld tot 36 maanden waarvan zes voorwaardelijk wegens oplichting. Het lijkt erop dat de man opnieuw Nederlandse toeristen probeert op te lichten. De man staat gesignaleerd.

In het verleden heeft de man op diverse plekken in Europa (Frankrijk, Duitsland, België, Spanje) Nederlanders opgelicht. Daarbij hanteerde hij de volgende werkwijze: op treinstations, vliegvelden en andere plekken waar toeristen zich ophouden, spreekt hij Nederlanders aan en vertelt hij een zielig verhaal. Meestal komt dat verhaal er op neer dat hij door omstandigheden in geldnood zit en niet terug kan reizen naar Nederland. Zo vertelt hij dat hij suikerpatiënt is, dat zijn bagage gestolen is of dat hij zijn gezin op een bepaalde plek heeft moeten achterlaten.

Diverse Nederlanders gaven hem geldbedragen, variërend van € 50 tot € 500. Als zekerheid gaf de man veelvuldig kopieën van zijn paspoort of rijbewijs af. In één geval gaf hij zelfs zijn originele rijbewijs af. De man gaf veelvuldig zijn naam op en in één geval ging hij op de foto, samen met de Nederlander die hem geld leende. Steeds zei hij toe dat hij bij terugkeer in Nederland het geld zou terug betalen.

Nederlandse toeristen die in het buitenland door een Nederlands sprekende man worden aangesproken met het verzoek hem geld te lenen, wordt aangeraden op hun hoede te zijn. Mensen die menen slachtoffer te zijn geworden van de praktijken van deze man kunnen zich wenden tot de politie.
Provincie:
Tag(s):