vrijdag, 16. september 2005 - 9:58

Oplichters proberen met ongedekte cheque caravan te kopen

Bovensmilde

De politie waarschuwt mensen om heel voorzichtig te zijn met het verkopen van spullen waarbij de koper met cheques van vaak Engelse of Ierse banken wil betalen. De kans is groot dat men wordt opgelicht omdat deze cheques namenlijk niet altijd gedekt zijn. Men kan hierdoor benadeeld worden voor duizenden euro’s.
<BR>
<BR>Een inwoner van Bovensmilde, die zijn caravan via Internet te koop had staan, werd benaderd door een Engels sprekende man. Deze wilde de caravan kopen en bood aan te betalen met een cheque. Hij stelde voor een cheque te sturen voor een bedrag van € 3500,00. De verkoper kon deze dan vooraf verzilveren bij een bank en het verschil tussen de € 3500,- en de koopprijs terugbetalen als men de caravan op kwam halen. De man uit Bovensmilde vertrouwde dit niet en stapte naar de politie.

Het blijkt dat dit soort praktijken regelmatig voor komt. Vaak gaat het daarbij om cheques van Engelse en Ierse banken. Als men met zo’n cheques naar de bank gaat betalen de meeste banken gewoon uit. Pas na een poosje blijkt dan dat de cheque niet gedekt is waarna de bank het geld terugvordert van de inner, in dit geval de verkopende partij. Men is dan de te koop staande spullen kwijt en het ‘wisselgeld’ dat terugbetaald is aan de koper.

Bij de meeste banken is deze methode bekend. Het is daarom belangrijk om bij dit soort transacties eerst duidelijk te krijgen of zo’n cheques ook daadwerkelijk gedekt is. Het idee dat men de te koop staande spullen goed kan verkopen maakt mensen echter wel eens onvoorzichtig met het gevolg dat men de kans loopt op een forse schade.
Provincie:
Tag(s):