vrijdag, 18. februari 2005 - 10:23

Opnieuw discussie dragen hoofddoekjes

Rotterdam

De discussie over het dragen van hoofddoekjes is in Rotterdam weer in alle hevigheid opgelaaid. De Rotterdamse deelgemeente Charlois heeft om duidelijkheid van het gemeentebestuur gevraagd. De deelgemeente vindt dat ambtenaren die hoofddoekjes dragen de onafhankelijkheid en neutraliteit van de overheid in gevaar brengen. Charlois wil vooral meer duidelijkheid over het standpunt van de zwaardere religieuze uitingen zoals het dragen van een niqaab, waarbij de vrouw volledig bedekt is.

Het is niet de eerste keer dat deze discussie oplaait. Vorig jaar besloot een meerderheid van de gemeenteraad dat moslima’s bij hun werk als baliemedewerkster en in het onderwijs gewoon hoofddoekjes mogen blijven dragen. Leefbaar Rotterdam had eerder een motie ingediend voor een verbod van het dragen daarvan.

Ook binnen de Rotterdamse gemeenteraad is een discussie over het dragen van hoofdoekjes ontstaan. Wethouder Van Sluis zegt vrijdag in het Rotterdams Dagblad dat wanneer moslima’s moeite hebben een baan te vinden, ze hun hoofddoek maar af moeten doen. Hij is ervan overtuigd dat ze dan wel sneller aan een baan komen.

De gemeenteraad zegt geschokt en stomverbaasd te zijn over de uitspraak van de wethouder. ‘De wethouder praat hier discriminatie goed’, aldus Orhan Kaya van GroenLinks. Het college wil volgens Van Sluis iedereen een gelijke kans bieden om mee te doen aan de maatschappij. ‘Maar het zal van beide kanten moeten komen. Het geloof moeten ze maar even thuis laten’.

©BON / Foto FBF.nl
Provincie:
Tag(s):