woensdag, 30. november 2005 - 10:46

Opnieuw toename SOA en HIV

De Bilt

In 2004 is het aantal diagnoses van HIV en SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) opnieuw toegenomen. Dit is het vijfde achtereenvolgende jaar waarin deze toename te zien is. De stijging is het sterkst te zien bij homo- en biseksuele mannen maar ook te zien bij heteroseksuele bevolkingsgroepen. Dit duidt op toenemend onveilig seksueel gedrag. Alertheid is nodig om verdere toename van SOA en HIV te voorkomen maar ook zijn innovatieve methoden in preventie en interventie nodig. Dit blijkt uit het jaarlijkse SOA en HIV rapport van het RIVM.

Het aantal SOA is opnieuw toegenomen; chlamydia met 19% tot 4470, gonorroe met 12% tot 1568 en syfilis 24% tot 626. Ook is het aandeel van mensen jonger dan 25 jaar binnen de diagnoses van gonorroe en chlamydia opmerkelijk. Tweederde van de chlamydia bij vrouwen betreft vrouwen onder de 25 jaar, bij mannen is dit 32%. Het aantal gevallen van syfilis is de laatste vijf jaar toegenomen (met 153%). Dit is vooral toe te schrijven aan een toename onder homo- en biseksuele mannen.

Het totaal aantal mensen waarbij een besmetting met HIV is geconstateerd is toegenomen. In totaal zijn in Nederland 10.600 mensen geregistreerd met een infectie met HIV. Het totaal aantal mensen met HIV, inclusief degenen die niet weten dat ze besmet zijn, wordt geschat op 16.000 tot 24.000. Mannen met homoseksuele contacten vormden de grootste groep (52%). Na een eerdere daling, nam hun aandeel in 2004 weer toe. Het aantal personen dat besmet is via heteroseksueel contact daalt voor het eerst weer in 2004
Provincie:
Tag(s):