zondag, 8. mei 2005 - 12:14

Oprechte Bush herdenkt Amerikaanse gevallenen

Margraten

Met een warme toespraak tijdens Memorial Day heeft George Bush een eerbetoon gebracht aan de Amerikaanse gevallenen en zijn dankbaarheid geuit aan de Nederlandse bevolking, die zich over de Amerikaanse gevallenen ontfermen in Margraten. President Bush was eregast tijdens deze 60e herdenking op de Amerikaanse begraafplaats samen met premier Balkenende en Koningin Beatrix. De toespraak van Bush was opvallend warm en mild en werd positief ontvangen. Dit in tegenstelling tot eerdere speeches, waarin hij vaak harde taal uitsprak.

De Amerikaanse president haalde de ontberingen aan die de Nederlandse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten ondergaan. Hij haalde hierbij ook het verhaal van Anne Frank aan en de hongerwinter die veel slachtoffers onder de Nederlanders heeft gemaakt. Hij benadrukte de inzet van de Amerikaanse soldaten die tijdens WOII gevochten hebben voor de vrijheid. ‘Het gevecht voor de vrijheid maakte dat het geallieerde leger de soldaten van Nazi-Duitsland heeft kunnen verslaan. Het vrije Europa is gebouwd op hun offer’, zei Bush.

Voorafgaand aan zijn speech legde president Bush samen met Koningin Beatrix een krans bij de begraafplaats. Premier Balkenende opende de ceremonie met een speech waarin vrijheid de kern was. Balkenende benadrukte dat terroristische dreigingen deze vrijheid in gevaar brengen.

Nadat George Bush zijn toespraak had gehouden begaf hij zich onder de veteranen die op de voorste rijen zaten en vertrok de Amerikaanse president vervolgens met zijn gevolg weer richting luchthaven Maastricht Aachen Airport, van waaruit hij even na het middaguur met de Airforce One verder vloog naar Moskou. Daar zal hij de Russische overwinning op Nazi-Duitsland bijwonen.

© BON/foto: John Peters en Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):