vrijdag, 14. januari 2005 - 11:45

Opus One zingt ‘Dobbe dobbe dobbe…’

Ede

Actuele hommage aan tekstdichter Guus Vleugel
<BR>
<BR>Opus One brengt donderdag 27 januari in Cultura een hommage aan liedjesschrijver Guus Vleugel. Een informeel theaterconcert met meeslepende liedjes die uitnodigen tot onbekommerd meezingen! Kaarten kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Cultuurpunt, telefoon 0318-672884. Het concert begint om 20.15 uur. Bijzondere vocalisten zingen mee: Miranda van Kralingen, Rob van de Meeberg en Marjolijn Touw. De muzikale leiding is in handen van Ruud Bos.

Het theaterconcert is getiteld ‘Dobbe, dobbe, dobbe…en andere liedjes van Guus Vleugel’.
Een eerbetoon aan de liedjesschrijver die met zijn scherpe teksten heel wat stof deed opwaaien in de jaren zestig en zeventig. Bij voorkeur sneed hij de taboes uit die tijd aan, zoals seks (“Call girl�) en het koningshuis (“Arme ouwe�). Zijn bekendste lied is waarschijnlijk “Dobbe, dobbe, dobbe�. Topvocalisten vertolken de prachtige liedjes. Miranda van Kralingen, bekend om haar fenomenale uitvoering van klassiek repertoire, zingt het werk van Vleugel met een verrassende doorleefde interpretatie.

Guus Vleugel en de actualiteit

Guus Vleugel heeft met zijn gehele repertoire een unieke bijdrage geleverd aan de naoorlogse Nederlandse theatercultuur. Hij schreef zijn omstreden teksten over politiek en samenleving in de jaren zestig en zeventig in liedjes, proza, poëzie en in zijn beruchte columns in HP/De Tijd. Nu, bijna 40 jaar later, geeft de huidige actualiteit een nieuwe dimensie aan zijn repertoire. Thema’s als tolerantie, seksuele moraal, koningshuis en godslastering en vooral hoe vrijelijk je daar over mag denken en praten, zijn aan de orde van de dag. Een groot deel van de nummers uit de voorstelling markeren het beginpunt van een open en vrije samenleving. Het uitbrengen van dit theaterprogramma valt in de periode waar de maatschappelijke discussie over de reikwijdte van ‘het vrije woord’ centraal staat.

Vocalisten en creative team

Miranda van Kralingen heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als internationaal gerespecteerd operazangeres. Rob van de Meeberg heeft zich de afgelopen seizoenen onderscheiden met alom gerespecteerde rollen in theaterproducties over o.a. Wim Kan, Johnnie Jordaan en recent Jacques Brel. Marjolijn Touw heeft na het winnen van de Pall Mall Export Prijs furore gemaakt in diverse cabaret- en musicalproducties waaronder Chicago en Mamma Mia! Ruud Bos zorgt voor de muzikale leiding en is tevens is verantwoordelijk voor de arrangementen. De regie en staging zijn in handen van John Yost. Jan Aarntzen maakte het decor en de kostuums.

Opus One Theaterproducties

Met deze voorstelling geeft Opus One Theaterproducties een vervolg aan de serie theaterconcerten over het repertoire van Nederlandse tekstdichters. Het eerste programma uit deze reeks was de succesvolle hommage aan tekstdichter Friso Wiegersma: "Telkens Weer Het Dorp" met Jenny Arean, Tony Neef, Joke de Kruijf / Ellen Evers en Marnix Kappers.
Provincie:
Tag(s):