zondag, 6. februari 2005 - 10:55

Opvolger van de DVD

Nu de DVD langzamerhand is ingeburgerd staat de opvolger alweer te wachten: De Holographic Versatile Disc (HVD). Een samenwerking tussen zes bedrijven waaronder Fuji Photo, CMC Magnetics en Optware gaan dit nieuwe medium promoten.

De schijf kan de informatie van 200 standaard dvd`s bevatten en kan tot 40 keer sneller dan een dvd worden uitgelezen, met een snelheid van meer dan 1 gigabit per seconde.

Daarmee is het een geduchte concurrent voor twee andere formaten die strijden om de troon van de huidige dvd. De Blu-Ray schijf, die nog niet verkrijgbaar is, kan 'slechts' 25 tot 50 gigabyte aan informatie bevatten.

De HD DVD - eveneens nog onverkrijgbaar - kan tussen de 15 en 30 gigabyte kwijt op respectievelijk enkel- en dubbellaags schijven.

De HVD Alliance is van plan in eerste instantie lagere capaciteit HVD`s te produceren, namelijk van 100 en 200 gigabyte. Op de grootste schijf kan worden opgenomen, de kleinere is alleen voor lezen geschikt. De disc met een terabyte opslagruimte volgt later en zal in eerste instantie bedoeld zijn voor bedrijven en de entertainmentindustrie.
Categorie:
Tag(s):