maandag, 31. januari 2005 - 9:50

Ornamenten geven sfeer

Wateringen

Normaal gesproken vinden we ornamenten in de oudere statige huizen, maar steeds meer zien we de ornamenten en lijsten terugkeren in ons hedendaagse interieur. Dit komt doordat al vele jaren de interieurtrend gekenmerkt wordt door decoratie, ambiance en sfeervolle elementen.

Bij de nieuwbouwwoning geeft dit vaak problemen. Vele mensen herkennen het probleem: 'We hebben fijn een nieuwbouwwoning maar de sfeer is ver te zoeken!' Wanneer u meer sfeer wilt moet u beginnen met de basis. Wanden, deuren, vloer en uiteraard het plafond. U kunt zich natuurlijk goed voorstellen dat een mooi gestuukt plafond met lijstwerk en eventueel een ornament daar aan toegevoegd een totaal andere beleving heeft dan een gespoten plafond. Zelfs een lege kamer heeft door deze toevoeging al sfeer gekregen.

Als in een huis geen ornamenten aanwezig zijn of ooit gesloopt, dan is het mogelijk om deze (opnieuw) te laten plaatsen of de beschadigde lijsten te laten restaureren. Lijsten en ornamenten hoeven niet beperkt te blijven aan een plafond. Ze kunnen ook op de wanden een schitterend effect opleveren. Met een simpele lijst kan men al een prachtige lambrisering creëren. Men kan ze ook heel goed toepassen rond deurlijsten en ramen. Door deze borders krijgt het huis een totaal ander karakter. Mooi is het om de lijst een kleur te geven, die min of meer harmonieert met het interieur, maar iets afsteekt tegen de wand. Ook kan men een lichte tint kiezen op de wanden en voor de lijsten een tint donkerder in hoogglanslak.

Lijsten zijn er in veel soorten en maten. Zo zijn er de kroon- of kooflijsten. Deze zijn bedoeld om tegen de wand en plafond te bevestigen. Perklijsten worden alleen tegen de wand of plafond bevestigd. Bagetlijsten worden gebruikt als extra toevoeging naast de perklijsten en cordonlijsten om een rand tussen plafond en wand te creëren. Er zijn ook lijsten verkrijgbaar, waar een TL-armatuur achter kan worden geplaatst. Dit geeft en optisch vergrotend effect. Vergeet niet in een dergelijke toepassing een TL-dimmer te plaatsen.

Ornamenten en lijsten zorgen ook buitenshuis voor een optimale verfraaiing. Deze zijn dan uiteraard niet van gips, maar van beton. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie betonnen kroonlijst boven op een muur. Kortom er zijn veel mogelijkheden. Een optimale afwerking van uw plafond en/of wand, lijsten en/of ornamenten mogen eigenlijk niet ontbreken.

Autre 2000 binnenhuisarchitectuur ontwerpt voor u lijsten of ornamenten en kunnen deze conform u wensen laten maken. Uiteraard klassieke vormen en lijsten, maar ook kunnen wij voor u bijzondere vormen met abstracte lijsten laten uitvoeren geschikt voor de moderne interieurs. Wij kunnen u vertellen dat deze vormen en lijsten zeer uniek zijn. Voor meer informatie kunt u ons gerust bellen of mailen.

Autre 2000 binnenhuisarchitectuur
Tel: 0174-296199
www.binnenhuisarchitect.nl

interieurontwerp
kleuradvies
verlichtingsplan

©BON/Foto: Schuller Restauratie
Categorie:
Tag(s):