woensdag, 7. december 2005 - 8:57

Oude Groningse moordzaken opgelost

Groningen

De moord op het echtpaar van der Lei uit Groningen op 6 december 1991 is opgelost. De moord is gepleegd door de toenmalige verdachte Omer A., laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor de moord op het 5-jarige zoontje van zijn ex-vriendin. De Turkse Omer A. werd destijds vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Hierop is hij naar Turkije teruggegaan, waar hij vorig jaar is overleden.

Het echtpaar Van der Lei werden in 1991 dood aangetroffen in hun woning in Groningen. De man en vrouw bleken door verwurging om het leven te zijn gebracht. Uit het politieonderzoek kwam naar voren dat zij vastgebonden zijn geweest aan zowel handen als voeten. Er werd echter geen snoer of touw aangetroffen.

Uit onderzoek kwam Omer A. als verdachte naar voren. A. was de ex-vriend van de zus van Leendert van der Lei. Hij gedroeg zich verdacht na de moord op het Groningse koppel. Zo liet hij zijn haar in een nieuw model knippen, verscheen hij niet meer in zijn woning, werd hij gesignaleerd bij de geldautomaten waar gepind was met de bankpassen van het echtpaar Van der Lei én beschikte hij ineens over een onverklaarbaar groot geldbedrag. Bij een huiszoeking in zijn woning werd onder andere een stuk touw in beslag genomen. Er werden echter met de toen aanwezige technieken geen bruikbare sporen op het touw aangetroffen door het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) te Rijswijk.

In januari 1992 werd A. aangehouden. Hij ontkende echter de moorden te hebben gepleegd. In maart 1992 werd hij weer vrijgelaten, omdat er geen reden was om hem langer vast te houden. Omer A vertrok uiteindelijk naar Turkije.

In 2003 werd het stuk touw met de nieuwe DNA-technieken onderzocht en in 2005 blijken er wel DNA-sporen aangetroffen te zijn, namelijk van het gedode echtpaar en van Omer A. Dit was voor het OM aanleiding om contact op te nemen met hun Turkse autoriteiten. Zij laten weten dat de verdachte mogelijk niet meer in leven is. Zijn lichaam zou een jaar eerder onder onduidelijke omstandigheden zijn aangetroffen in een door hem gehuurde woning. Een DNA-profiel van de man werd vergeleken met het DNA-profiel dat in 1992 is gemaakt en dat bleek overeen te komen.

Ook de dood van het 5-jarige zoontje van zijn ex-vriendin werd opnieuw onderzocht en deskundigen houden de Turkse Omer hiervoor verantwoordelijk. Het OM heeft beide zaken gesloten.
Provincie:
Tag(s):