dinsdag, 21. juni 2005 - 12:53

Ouders maken zich geen zorgen surfgedrag kinderen

Amstelveen

Onderzoek van jongerenonderzoeksbureau Qrius in opdracht van Wanadoo wijst uit dat ouders zich weinig zorgen maken over het internetgebruik van hun kinderen. 64% van de ouders maakt zich geen enkele zorgen. Deze groep neemt geen voorzorgsmaatregelen en heeft groot vertrouwen in hun kinderen. Kinderen vinden dat hun ouders weinig kennis hebben van internet.

Zij zeggen ook dat hun ouders nauwelijks maatregelen nemen om de veiligheid van internetgebruik door kinderen te verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd in juni 2005 onder een groep van 450 kinderen van 7 t/m 16 jaar en hun ouders. Daarnaast hield Qrius interviews met kinderen van vier lagere scholen.

Het onderzoek wees verder uit dat ongeveer tweederde van de ouders hun kinderen ontmoedigt of verbiedt om bepaalde sites te bezoeken. Het gaat hierbij vooral om pornografische of gewelddadige sites.

Hoewel een meerderheid van de ouders zich geen zorgen maakt over het internetgebruik van hun kinderen, geven ze bij doorvragen wel aan dat er op bepaalde punten een zorg is. Ouders van kinderen van 7 t/m 12 jaar noemen in dit verband:
• Het zien van informatie op sites die niet voor kinderen bedoeld is (zegt 63%);
• Dat er veel troep op de computer komt (zegt 56%);
• Dat kinderen persoonlijke informatie weggeven op internet (zegt 54%);
• Het leggen of onderhouden van ongewenste contacten (zegt 53%);
• Dat er meer spam binnenkomt (zegt 36%).
Ouders van kinderen van 13 t/m 16 jaar noemen
• Dat kinderen persoonlijke informatie weggeven op internet (zegt 60%);
• Dat er veel troep op de computer komt (zegt 56%);
• Het leggen of onderhouden van ongewenste contacten (zegt 49%);
• Te lang internetten (zegt 49%);
• Het zien van informatie op sites die niet voor kinderen bedoeld is (zegt 38%).

Opmerkelijk is dat ouders in het algemeen geen maatregelen treffen om de veiligheid van het internetgebruik van hun kinderen te bevorderen. 33% heeft de computer beveiligd, met name tegen virussen, indringers en spam. 18% heeft een beveiliging tegen het bekijken van bepaalde sites door kinderen. Onder ouders met kinderen van 7 t/m 12 jaar is dat 24%, onder ouders van 13 t/m 16-jarigen 10%.

Van de ouders is 71% van mening dat de computer voldoende beveiligd is tegen invloeden van buitenaf. Bovendien heeft 81% de indruk dat men zelf voldoende weet van internet.

Het onderzoek wees tevens uit dat 55% van de 13 t/m 16-jarigen meer dan zes uur per week besteedt aan internet; onder de 7 t/m 12-jarigen is dat 27%. De 13 t/m 16-jarigen besteden meer tijd aan internet dan aan TV-kijken.

"Dit onderzoek laat zien dat kinderen internet lijken te beschouwen als een persoonlijk domein zonder controle of invloed van ouders, en ze vinden dit prima�, zegt Paul Sikkema, directeur van Qrius. “Ze gebruiken internet om contacten te onderhouden met anderen, vooral met kinderen van hun eigen leeftijd. Hoewel het onderzoek laat zien dat er weinig mis lijkt te gaan in het internetgebruik, laten ouders veel over aan hun kinderen, waardoor ze problemen niet altijd kunnen voorkomen en tijdig ingrijpen niet mogelijk is.�
Categorie:
Tag(s):