woensdag, 9. februari 2005 - 13:28

Over religie en geweld

Nijmegen

De schokkende gebeurtenissen van de laatste jaren, vanaf de aanslagen in New York tot aan de moord op Theo van Gogh, hebben geleid tot een verharding van de samenleving, waarbij de islam en het christendom alleen maar meer tegenover elkaar zijn komen te staan. Religieus 'geïnspireerd' geweld lijkt geen uitzondering meer.

In de tweede aflevering van het filosofisch café wordt ingezoomd op die gewelddadige en fundamentalistische kant van religies. Is elke religie gewelddadig? En als elke religie het gevaar van geweld in zich heeft, hoe is dat gevaar dan te beteugelen? Hoe tolerant kun je als streng gelovige zijn ten opzichte van andere religies? In de tweede aflevering van ‘De Verlichting’ debatteren Jean-Pierre Wils, hoogleraar moraaltheologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van het boek Sacraal geweld en Michiel Leezenberg, wetenschapsfilosoof aan de Universiteit van Amsterdam en kenner van islamitische filosofie, met elkaar over bovenstaande vragen. Gespreksleider is ethicus Paul van Tongeren.

Dinsdag 22 februari I Aanvang 20.00 uur, Entree € 5,- p.p.

De Verlichting wordt mede mogelijk gemaakt door de Faculteit der Filosofie van de Radboud Universiteit Nijmegen, de Studentenkerk en het Nijmeegs Universiteitsfonds.
Provincie:
Tag(s):