donderdag, 23. juni 2005 - 11:41

Overdosis drugs doodsoorzaak dakloze

Zwolle

Een overdosis aan drugs blijkt de doodsoorzaak te zijn geweest van de dood van een 31-jarige Zwolse dakloze. Hij is dit jaar het zesde slachtoffer uit de categorie kansarme Zwollenaren en daar maakt Joop van Ommen, de man achter de opvang van dak- en thuislozen, zich erg boos over.

Iedereen die maar iets met de opvang van dak- en thuislozen in Zwolle te maken heeft, is triest gestemd over het overlijden van de 31-jarige man die dinsdagavond dood werd aangetroffen in een woning aan de Nieuwstraat in de Zwolse binnenstad. De GGD in de regio Ijssel-Vecht weigert om met het zesde slachtoffer binnen het halve jaar over extremen te praten. In getallen wordt hierbij niet gedacht. Zo luidt kort en krachtig de opstelling van de GGD. Heel anders dan de visie van Joop van Ommen, de man die achter zijn WRZV hallen al vele jaren een opvang voor dak- en thuislozen heeft gecreëerd.

Van Ommen is boos, vooral op de gemeente die in zijn ogen te weinig voor deze doelgroep doet. Volgens van Ommen wordt het de hoogste tijd om in Zwolle een zorgboulevard op te starten. De verantwoordelijke wethouder Jaap Hagedoorn is het voor een deel wel eens met van Ommen. Ook Hagedoorn erkent dat er onvoldoende opvang is om voldoende adequate hulp aan deze categorie mensen te bieden. Vooral de beoogde opvang van daklozen in een monumentaal pand aan de Terborchstraat bracht bij veel Zwollenaren de nodige emotie teweeg. Van Ommen is van mening dat de aandacht voor de Terborch-opvang het echte probleem naar de achtergrond heeft verdreven. ‘Het zal je zoon of dochter maar zijn’, zegt een hevig geëmotioneerde van Ommen, zelf vader van drie kinderen, aan een verslaggever van de lokale krant.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):