maandag, 17. januari 2005 - 11:17

Overheid reageerde nauwelijks op computer-aanval

'Toen de websites overheid.nl en regering.nl begin oktober vijf dagen platlagen door een computeraanval, hebben de regeringinstanties waardeloos gereageerd en nauwelijks actie ondernomen'. Dit is de mening van general manager N. van den Berg van het National High Tech Crime Center (NHTCC).

Op 4 oktober 2004 openden vijf tieners een aanval op twee overheid-websites. De computerkrakers misbruikten voor de aanval naar eigen zeggen 180.000 slechtbeveiligde computers uit de hele wereld. Vijf Dagen later waren de websites pas weer online. De tieners hebben de actie uitgevoerd omdat ontevreden waren over het kabinetsbeleid.

Deze vorm van criminaliteit was voor de overheidsinstanties nieuw. Elke vorm van coördinatie ontbrak en kamervragen volgden. Minister Donner (Justitie) weigert te erkennen dat door gebrek aan heldere procedures traag is gereageerd.

Kort na het incident is het NHTCC opgericht. Deze instantie houdt zich bezig met computer-criminaliteit en is een meldpunt voor thuisgebruikers en bedrijven. Van den Berg is van mening dat het NHTCC vandaag de dag noodzaak is en dat in het verleden te traag is gereageerd door de politiekorpsen.

De komende tijd gaat het NHTCC zich bezighouden met de omvang van computercriminaliteit. In de planning van dit jaar staat ook nog een rampenplan voor calamiteiten op de agenda.
Categorie:
Tag(s):