zondag, 27. maart 2005 - 11:31

Paasakkoord redt Balkenende II

Den Haag

De coalitie CDA, VVD en D66 en het kabinet zijn zaterdagavond na de gehele dag te hebben onderhandeld, tot een gezamenlijke afspraak gekomen om door te kunnen met Balkenende II. Aanleiding was de crisis die afgelopen dinsdagavond ontstond rond de regeringspartijen toen het D66-kroonjuweel van de gekozen burgemeester sneuvelde in de Eerste Kamer. Dit meldt de Telegraaf zondag op haar site.

Volgens het overeengekomen akkoord wordt in 2010 een gekozen burgemeester ingevoerd en zal in 2007 een kleine wijziging in het kiesstelsel plaatsvinden. Uit extra aardgasopbrengsten zullen de budgetten voor onderwijs structureel 250 miljoen euro en voor kennis, innovatie en onderwijs met 500 miljoen euro worden verhoogd.
Ook voor het mediabestel zijn een aantal nieuwe afspraken gemaakt.

Premier Balkenende zei zaterdagavond na het overleg dat iedereen gelukkig is: "Er zijn drie winnaars en dat zijn de drie partijen." Naast premier Balkenende namen ook VVD-vice-premier Zalm, D66-minister Brinkhorst en de drie fractievoorzitters Verhagen (CDA), Van Aartsen (VVD) en Dittrich (D66) deel aan het overleg.

©BON / Foto Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):