zaterdag, 29. januari 2005 - 13:44

Pacemaker stuurt sms-bericht

Amsterdam

Cardiologen van het VU medisch centrum hebben een pacemaker die sms-berichten kan versturen bij een patiënt geïmplanteerd. Deze operatie met dit nieuwe type pacemaker is daarmee de eerste ter wereld. De pacemaker is uniek omdat het een geavanceerde transmitter heeft die bij onregelmatigheden via SMS gegevens zendt naar de mobiele telefoons van de behandelend cardioloog en een speciale post in het ziekenhuis. De behandelend arts kan de ernst van de onregelmatigheden vervolgens via internet bekijken en actie ondernemen.

Implantatie van deze geavanceerde driekamer pacemaker zorgt voor het optimaliseren van de pompfunctie van het hart. Het is bedoeld voor patiënten met langdurig hartfalen. Door de regelmatige controle worden onregelmatigheden die tot verslechtering van de kwaliteit van leven zouden kunnen leiden ondervangen. Als een pacemaker slecht functioneert en dit te laat wordt ontdekt kan dat tot ernstige klachten leiden.
Voorlopig blijven de cardiologen die patiënten met dit type pacemaker behandelen, hen met dezelfde frequentie ter controle oproepen als gebruikelijk. Op termijn wordt dat overbodig verwachten de artsen van de VU.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):