zaterdag, 3. december 2005 - 18:40

Pakistan wacht op Roermondse wintertenten

Roermond

De Roermondse tentenbouwer Ben Eilers is benaderd om 1000 tenten te maken die bestand zijn tegen het winterweer in Pakistan. De tenten zijn bedoeld voor de slachtoffers van de aardbeving in het zwaar getroffen gebied rondom Ballakot. De tenten zijn nodig, omdat volgens een VN-rapport blijkt dat 90% van de tenten die nu in het getroffen aardbevingsgebied aanwezig zijn, niet bestand zijn tegen de winters omstandigheden.

Heleen Syed-Sloot uit Deurne kreeg tijdens een inzamelingsactie voor Pakistan te horen dat ze in Pakistan momenteel geen kleding nodig hadden, maar ‘winterised tents’ volgens de Pakistaanse ambassadeur in Nederland. Voor Syed, die zelf is getrouwd met een Pakistaan, was dit aanleiding om tentbedrijven in Nederland te benaderen. Via via kwam zij ook bij Ben Eilers Tenten in Roermond terecht. Eilers, al 40 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen van tenten, heeft een tent ontwikkeld die goed bestand is voor de barre winterse omstandigheden.

De tent heeft een oppervlakte van 16m2 en is 2 tot 2,5 meter hoog. Er kan zelfs een stapelbed in. In de tent kunnen ongeveer 10 personen terecht. De wintertent van Eilers werd positief ontvangen door de ambassadeur en het uitgangspunt is om 1000 tenten te produceren voor de Pakistaanse regio rondom Ballakot.

De tent zal 1475 euro kosten, wat ‘zeer scherp geprijsd is’ volgens Eilers. Het verwijt dat hij van sommigen heeft gekregen dat hij verdient aan Pakistan, wijst hij resoluut van de hand. Hij spreekt samen met zijn vrouw de vrees uit dat er met de huidige tenten in Pakistan ‘veel mensen zullen omkomen door de vrieskou’.

Om geld in te zamelen heeft Heleen Syed Stichting Send a Tent opgericht. Tot nu toe is er voldoende geld om 100 wintertenten te maken. ‘Helaas loopt het bedrijfsleven nog niet zo warm om een tent te sponsoren’ laat Syed weten. Momenteel is er een bedrag van €113.000 euro ingezameld. Ze verwacht dat er vanaf volgende week meer geld binnenkomt. Zo heeft de gemeente Bergen in Noord-Holland al €10.000 euro toegezegd. Ook zal deze gemeente alle andere gemeenten in het land aanschrijven om geld te doneren voor de tentactie. Volgens Syed moet dit toch wel enige zoden aan de dijk zetten. Maar alle hulp is welkom, laat de Deurnse weten. De Stichting Send a Tent heeft rekeningnummer 1157.85.310 geopend waarop gedoneerd kan worden.

Ben Eilers verwacht dat de eerste 100 tenten over twee weken gereed zullen zijn. Het transport tot en met de regio Ballakot is geregeld met medewerking van de Pakistaanse ambassadeur. De betrokken Eilers zal zelf indien nodig, meegaan om te kijken of alles goed gaat. Syed laat weten dat het getal van 1000 tenten misschien niet gehaald zal worden. In haar hart hoopt ze voldoende geld binnen te halen voor 1000 tenten, maar in haar hoofd denkt ze dat het niet wordt gehaald.

Van het besteedde bedrag moet de Stichting (tot 1 januari) ook nog 8% schenkingsrecht betalen aan de Staat. Syed vindt dat er voor dit soort acties geen schenkingsrecht betaalt hoort te worden. ‘Voor dat geld kunnen we namelijk weer nieuwe tenten laten maken’.

Tentbouwer Eilers is er in ieder geval klaar voor. Als de produktie omhoog moet, wordt er in ploegen doorgewerkt, zodat de tenten op tijd klaar zijn.
Provincie:
Tag(s):