maandag, 27. juni 2005 - 20:26

Patiënt gedood door MRSA-bacterie in Weert

Weert

In het St. Jans Gasthuis in Weert is een patiënt overleden die besmet was met de MRSA-bacterie. Dit meldt het ziekenhuis maandag. De patiënt werd vorige week door de huisarts doorgestuurd naar het ziekenhuis met onduidelijke ziekteverschijnselen. De patiënt overleed aan de gevolgen van de infectie. Een dag later werd bekend dat de patiënt besmet was met de MRSA-bacterie. Voor zover bekend is het volgens de woordvoerster van het ziekenhuis de eerste keer dat een patiënt overlijdt aan een MRSA-infectie in het St. Jans Gasthuis. Uit privacyoverwegingen wil het ziekenhuis geen verdere mededelingen doen over de identiteit van het slachtoffer.

Onduidelijk is nog hoe de patiënt besmet is geraakt met de MRSA-bacterie. In ieder geval heeft het slachtoffer de besmetting niet in een buitenlands ziekenhuis opgelopen. Het Weertse ziekenhuis heeft naar aanleiding hiervan een procedure opgestart. De ruimten waar de patiënt is verbleven zijn gedesinfecteerd. In totaal blijken 23 personen de afgelopen week met het slachtoffer in contact te hebben gestaan. Het betreft hier zowel andere patiënten als verplegend personeel. Zij zullen worden onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie. De resultaten hiervan zullen aan het eind van de week bekend zijn. Ook zullen mensen uit de directe omgeving van de patiënt worden onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie.

Meticilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een bacterie die moeilijk te bestrijden is. Antibiotica hebben namelijk weinig effect op deze bacterie. Besmetting met MRSA leidt meestal niet tot ziekteverschijnselen. Echter patiënten met een verminderde weerstand of net geopereerde patiënten hebben een grotere kans op het ontwikkelen van ziekteverschijnselen door MRSA.

De kans dat MRSA in Nederland voorkomt is minder dan 1 procent. De kans is groter wanneer patiënten uit buitenlandse ziekenhuizen worden overgebracht naar Nederland. Zij worden dan meestal geïsoleerd verpleegd vanwege het risico van MRSA.

Het St. Jans Gasthuis heeft net een turbulente periode afgesloten. In februari werd de Intensive Care (IC) afdeling op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor onbepaalde tijd gesloten, omdat de zorg niet kon worden gegarandeerd. Er was een conflict ontstaan tussen specialisten. Een viertal IC-patiënten moesten toen in ander ziekenhuizen worden ondergebracht.
Nadat het ziekenhuis een nieuw plan had ingediend bij de IGZ, kon de IC-afdeling haar deuren op 7 maart weer openen. © BON/Tekst en foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):