donderdag, 24. maart 2005 - 19:55

Peijs neemt maatregelen tegen stenengooiers

Den Haag

Losse voorwerpen op viaducten moeten direct worden verwijderd, aannemers moeten de omgeving van een viaduct opgeruimd houden en er komt een proef met slimme camera’s die afwijkend gedrag signaleren. Het zijn enkele van de maatregelen die minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat neemt om de beveiliging van viaducten en bruggen te verbeteren.

De minister treft de maatregelen op basis van de uitkomsten van een risicoanalyse uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Deze is gedaan na een reeks incidenten met stenengooiers op viaducten en bruggen. De analyse laat zien dat van de 995 viaducten in Nederland, er 300 zijn aan te merken als risicovolle plekken. Voor alle viaducten geldt dat VenW al enkele jaren een werkwijze hanteert om incidenten te voorkomen. Zo worden putdeksels vastgelast en wordt klinkerbestrating op viaducten geasfalteerd. Deze werkwijze wordt nu standaard.

Daarnaast worden gevaarlijke losse voorwerpen op eigen (rijks)viaducten altijd meteen opgeruimd. Ook wordt in contracten met aannemers vastgelegd dat zij losliggende delen bij viaducten en bruggen onbereikbaar moeten maken voor onbevoegden. Opdrachtnemers die de eisen niet naleven worden beboet. Ten derde wordt op enkele viaducten waar nog geen verlichting is, alsnog verlichting aangebracht. Bovendien komt er een proef met camera’s die een afwijkend verkeerspatroon of gedrag signaleren. Tot slot worden weggebruikers via informatiepanelen boven de weg aangemoedigd om de informatietelefoon (0800-8002) te bellen als er voorwerpen op de weg liggen of gegooid worden.

De maatregelen kosten circa dertig miljoen euro en worden genomen voor 300 risicovolle viaducten. Het gaat daarbij om weg- en spoorviaducten rond de vier grote steden, viaducten over wegen waar gevaarlijke stoffen over worden vervoerd en enkele bruggen over het water zoals het Amsterdam-Rijnkanaal.

©BON/Sjaak Bron:Min V&W
Categorie:
Tag(s):