woensdag, 9. maart 2005 - 12:20

Peperbus symbool voor piemel ?

Zwolle/Kampen

De Peperbus, het voorlopig hoogste punt van Zwolle, blijkt niet te zijn vernoemd naar de gelijkenis met een peperstrooier. De toren blijkt eigenlijk een net woord voor fallus te zijn. Een opzienbarende onthulling van Kampenaar Jan ten Hove.
<BR>

De geschiedenis van Zwolle staat op zijn kop want volgens geschiedschrijver Jan ten Hove is de Peperbus helemaal niet vernoemd naar het bekende keukenvaatje. Weliswaar heeft hij er vijf jaar over gedaan maar het resultaat mag er dan ook zijn. Met onthullingen waarover in Zwolle nog lang zal worden nagepraat. Want de Peperbus is helemaal niet wat hij lijkt. Sterker, ten Hove kwam tot de ontdekking dat de Peperbus in het begin van de negentiende eeuw eigenlijk is vernoemd naar de piemel. Volgens de Zwolse journalist Michael Amsman een anekdote die de schoolboeken niet haalt. In zijn speurtocht naar het verdere verleden van de stad Zwolle komt ten Hove met nog meer aardigheden.

Zo zou het verhaal dat Zwollenaren blauwvingers zijn ook niet op waarheid berusten. De bijnaam blauwvinger heeft volgens ten Hove te maken met het zweren van de eed ten tijde van de hertog van Gelre. Een situatie die speelde rond 1520. Alle onderzoeksresultaten zijn door ten Hove opgeslagen in een bijzonder boek dat wordt uitgegeven door drukkerij Waanders in Zwolle. In ruim 750 bladzijden geschiedenis, ondersteund door een gelijk aantal foto’s, schetst hij de totstandkoming van de stad.

© BON/tekst: MediaHuisZwolle/foto: Alain de Jong.
Provincie:
Tag(s):